Početak godine je pravo vreme za planiranje narednog, uzbudljivog putovanja koje će vam omogućiti da istražujete nova mesta, upoznate zanimljive ljude i njihove običaje.

 

Rim

Neprocenjivo iskustvo sa putovanja uopšte ne mora mnogo da košta. Širom Evrope postoji ne tako mali broj monumentalnih istorijskih spomenika i umetničkih dela najpoznatijih majstora slikarstva, vajarstva i arhitekture, kojima možete da se slobodno divite i to sasvim besplatno! Jedini uslov je da se pre nego što krenete na put dobro informišete.

Ovoga puta, mi vam predlažemo da ukoliko planirate put u Rim, obavezno posetite neke od njegovih najpoznatijih turističkih atrakcija, koje vas neće koštati ni dinara!

Rim: Vatikanski muzeji za kraj meseca

I Rim može da se pohvali izuzetno bogatom istorijskom baštinom, čije obilaženje doduše može da vam izbije dosta novca iz džepa. Ipak, u Večnom gradu postoji još mnogo toga što se može videti ili doživeti a da ne potrošite mnogo para.

Pred polazak u Rim naoružajte se dobrim pisanim vodičima i informacijama sa interneta, nabavite kvalitetnu obuću i šetajte. Jer, svaka zgrada, kamena ploča, uličica, trg, fontana krije u sebi delić duge istorije grada na sedam brežuljaka. Najbolje je da u ovakvu šetnju krenete rano ujutro, pre najezde beskrajne reke turista koji svakodnevno dolaze u Rim.

Šetnju započnite na Trgu de la Rotonda, gde se nalazi Panteon sa Rafelovom grobnicom. Ulaz je besplatan pošto je Panteon u sedmom veku pretvoren u crkvu Santa Marija Rotonda, po kojoj je i trg dobio ime.

Šetnju potom nastavite ka Trgu Navone, kojim dominira Berninijeva Fontana četiri reke. Zastanite na trenutak, uživajte u lepoti koja vas okružuje, osvežite se kraj fontane, pa pređite reku Tibar na Mostu Sant Anđelo, koji krase Berninijevi anđeli.

Odšetajte zatim lagano do tvrđave Sant Anđelo, koja je svojevremeno bila mauzolej cara Hadrijana. Prođite prolazom Pasato di Borgo ispod tvrđave i iznenada ćete se naći na tlu Vatikana, odnosno na veličanstvenom trgu Svetog Petra. Prošetajte ovim trgom oivičenim kolonadama, stanite ispred Obeliska, razgledajte fasadu Katedrale Svetog Petra i slobodno uđite u nju.

Ako imate sreće, ili ste unapred isplanirali da se na tom mestu zateknete poslednje nedelje u mesecu, pružiće vam se jedinstvena prilika da besplatno posetite najveću atrakciju u Rimu – čuvene Vatikanske muzeje, koji među svojim zidinama čuvaju neverovatno bogatu zbirku slika, skulptura i artefakata od neprocenjive vrednosti.

Ali, to nije sve. U okviru Vatikanskih muzeja nalazi se i Sikstinska kapela koju je freskama oslikao Mikelanđelo. I neka vas ne obeshrabri dugačak red onih koji, kao i vi žele da izbliza vide ovo remek-delo poznatog majstora. Jer, zaista se vredi naoružati strpljenjem. Pogled na Mikelanđelovu viziju Poslednje večere ili na najlepši detalj u Sikstinskoj kapeli sliku Stvaranje Adama, predstavlja neponovljiv doživljaj koji vas ostavlja bez daha i zauvek ga pamtite. (novosti.rs)

Avio karte za let Beograd – Rim – Beograd možete kupiti preko sajta Gdestinacije ili pozovite naš Call centar na 011 310 89 40, svakog dana od 8.00 do 20.00.