Početak godine je pravo vreme za planiranje narednog, uzbudljivog putovanja koje će vam omogućiti da istražujete nova mesta, upoznate zanimljive ljude i njihove običaje.

Pariz

Neprocenjivo iskustvo sa putovanja uopšte ne mora mnogo da košta. Širom Evrope postoji ne tako mali broj monumentalnih istorijskih spomenika i umetničkih dela najpoznatijih majstora slikarstva, vajarstva i arhitekture, kojima možete da se slobodno divite i to sasvim besplatno! Jedini uslov je da se pre nego što krenete na put dobro informišete.

Ovoga puta, predlažemo da ukoliko planirate put u Pariz, obavezno posetite neke od njegovih najpoznatijih turističkih atrakcija, koje vas neće koštati ni dinara!

Pariz: Festivali na otvorenom

Dobra vest za sve one koji su mlađi od 26 godina je da mogu besplatno da posete jedan od najvećih svetskih muzeja – čuveni pariski Luvr.

Takođe, svake prve nedelje u mesecu i stariji mogu da posete Luvr bez plaćanja ulaznice. Tada će im se pružiti jedinstvena prilika da pokušaju da odgonetnu tajanstveni osmeh Mona Lize, uživaju u stalnoj postavci Moneovih slika, dive se španskim ekspresionistima, ali i delima drugih umetnika koja čine najveću zbirku umetničkih dela u na svetu.

Ipak, ne zanosite se da sve to možete obići za samo jedan dan. S obzirom na to da se u u ovoj zbirci nalazi preko 65.000 umetničkih predmeta iz različitih istorijskih perioda, stručnjaci su procenili da bi prosečnom posetiocu bilo potrebno čak pet nedelja da na pravi način vidi i doživi svaki izloženi eksponat.

Zgrada najpoznatijeg muzeja na svetu smeštena je u bivšoj kraljevskoj palati i nalazi se u samom centru Pariza, na obali reke Sene. Deo ove velelepne palate je za vreme Francuske revolucije, tačnije u novembru 1793. godine, prvi put otvoren za javnost, a kasnije je cela zgrada pretvorena u muzej.

Pariz je evropska metropola koja svojim posetiocima iz celog sveta tokom čitave godine nudi niz uzbudljivih, zanimljivih, besplatnih manifestacija, zbog kojih ovaj grad zauvek ostaje u njihovim srcima.

Događaji kao što su festivali filma na otvorenom, Sajam cveća, Festival pantomime ili koncerti klasične muzike u predivnim pariskim parkovima sjajna su prilika da upoznate Parižane i njihov način života, a da pritom novac uštedite za obilazak nekih drugih znamenitosti Grada svetlosti. Zato iskoristite prednosti moderne tehnologije i pred put u Pariz, London ili bilo koji drugi grad u Evropi obavezno detaljno pretražite internet i saznajte šta vam sve to oni mogu ponuditi.

A kada vam se napokon ispuni san i jednog dana posetite francusku metropolu, ne propustite priliku da uveče odgledate besplatan, spektakularan “lajt šou” čija je glavna zvezda najpoznatije obeležje Pariza, čuvena Ajfelova kula.

Naime, u suton večeri, na svakih sat vremena, započinje veličanstvena petominutna predstava paljenja 20.000 lampica raspoređenih po celoj metalnoj kontrukciji ove kule. A kada se sve one upale, taj deo Pariza zablešti takvim sjajem da neminovno pomislite – “ovo je zaista Grad svetlosti!”

Prizor će vas sigurno oduševiti gotovo isto kao i jedinstven pogled na panoramu Pariza sa vrha kule koji ćete, nažalost, morati da platite, kao, uostalom i skoro sedam miliona turista iz čitavog sveta koji svake godine posete ovu čuvenu turističku atrakciju.

Prema nezvaničnim procenama, za skoro 125 godina njenog postojanja, Ajfelovu kulu posetilo je čak 250.000.000 ljudi. Zato i ne čudi podatak da je većini današnjih stanovnika glavnog grada Francuske ona jedan od najomiljenijih gradskih simbola, iako su se svojevremeno mnogi Parižani žestoko opirali njenoj izgradnji, tvrdeći da će predstavljati čelično ruglo i narušavati panoramu grada. (novosti.rs)

Avio karte za let Beograd – Pariz – Beograd možete kupiti preko sajta Gdestinacije ili pozovite naš Call centar na 011 310 89 40, svakog dana od 8.00 do 20.00.