Početak godine je pravo vreme za planiranje narednog, uzbudljivog putovanja koje će vam omogućiti da istražujete nova mesta, upoznate zanimljive ljude i njihove običaje. Neprocenjivo iskustvo sa putovanja uopšte ne mora mnogo da košta.

London

Širom Evrope postoji ne tako mali broj monumentalnih istorijskih spomenika i umetničkih dela najpoznatijih majstora slikarstva, vajarstva i arhitekture, kojima možete da se slobodno divite i to sasvim besplatno! Jedini uslov je da se pre nego što krenete na put dobro informišete.

Dobar savet je da se prepustite poslepodnevnom druženju sa srdačnim stanovnicima Milana u nekom od bezbroj malih barova. Naime, svake večeri oko 18 časova počinje “pauza za aperitiv” kada svaki posetilac za cenu jednog pića ima pravo da besplatno uživa u ukusnim zalogajima italijanske kuhinje. Ima li boljeg načina da upoznate zemlju koju ste posetili, njene stanovnike, kulturu i običaje?

Kada je Kopenhagen u pitanju, glavni grad Danske je svetska prestonica vožnje na dva točka. Na raspolaganju je 390 kilometara biciklističkih staza. I zaista bi bilo glupo ne pridružiti im se, pogotovo što je grad omogućio besplatnu ponudu bicikala.

U Berlinu ne propustite da posetite zgradu i kupolu Rajhstaga, čiji su obilasci potpuno besplatni. Potrebno je samo unapred rezervisati posetu…

Ovoga puta, mi vam predlažemo da ukoliko planirate put u London, obavezno posetite neke od njegovih najpoznatijih turističkih atrakcija, koje vas neće koštati ni dinara!

London: Muzeji i ćošak govornika

Da biste potpuno besplatno uživali u najvećim turističkim atrakcijama Londona trebalo bi samo da prošetate obalom Temze.

Krenite od Tauer bridža i čuvene tamnice Tauer, do Vestminsterskog mosta i Vestminsterske opatije. Najbolje je da u šetnju krenete posle podne jer se za vreme večernje liturgije, koja počinje u 17.30, poseta ovom veličanstvenom zdanju ne naplaćuje. I ne samo to, dok razgledate impresivnu unutrašnjost ovog kultnog mesta s hiljadugodišnjom istorijom, uživaćete u anđeoskim glasovima opatijskog hora.

Po drevnoj legendi, ribari su 616. na tom mestu na obali Temze podigli crkvu posvećenu Svetom Petru, koji im se iznenada ukazao. Malo je onih koji znaju da ovo velelepno zdanje koje je širom sveta poznato kao Vestminsterska opatija i danas nosi ime ovog sveca. Mada sama građevina predstavlja spoj različitih stilova gradnje i elemenata, koji su joj neprekidno dodavani od 12. do 18. veka, smatra se da je Vestminsterska opatija jedan od najboljih primera gotske arhitekture.

Od kada je u ovoj crkvi krunisan Vilijem Prvi Osvajač 1066. ta tradicija je do danas nastavljena, pa su tu krunisani, svi kasniji engleski kraljevi i kraljice, dok je venčanje princa Vilijama i Kejt Midlton petnaesto kraljevsko venčanje obavljeno u Vestminsterskoj opatiji.

Ova crkva čija istorija je neraskidivo povezana sa prošlošću engleske i britanske kraljevske porodice, istovremeno je i jedan od najvećih mauzoleja na svetu. Naime, ovde je sahranjeno više od 3.000 vladara, sveštenika i istaknutih istorijskih ličnosti.

U Kutku pesnika, u južnom delu crkve, nalaze se grobovi ili spomen-ploče poznatih književnika i pesnika Vilijema Šekspira, Bajrona, Čarlsa Dikensa, kompozitora Fridriha Hendla, ali i grobnice slavnih naučnika Isaka Njutna i Čarlsa Darvina. Tu je smešten i grob Neznanom junaku iz Prvog svetskog rata u kojem se zaista nalaze posmrtni ostaci nepoznatog britanskog vojnika koji je poginuo u Velikom ratu. (novosti.rs)

Avio karte za let Beograd – London – Beograd možete kupiti preko sajta Gdestinacije ili pozovite naš Call centar na 011 310 89 40, svakog dana od 8.00 do 20.00.