Kada vam se jednom ideja o putovanjima i dalekim predelima “uvuče” u glavu, lako je provesti sate i sate maštajući o destinacijama.

Takashi(aes256) – flickr.com

Kako bismo vam ponudili ideje za maštanje, predstavljamo vam listu najzanimljivijih odredišta za 2014. godinu.

Giraffe Manor, Kenija
Zamislite da kroz trpezarijski prozor, dok vi doručkujete, žirafe guraju glave i planiraju da vam ukradu hranu iz tanjira. To može da vam se desi u bajkovitom Giraffe Manoru u Keniji. Ovaj hotel sa 10 apartmana nalazi se u šumi Najrobija koju naseljavaju ugrožene žirafe. Hotel je sagrađen tridesetih godina prošlog veka i prvi put su ga naselile žirafe sedamdesetih. Od tada se njihov broj povećavao, a one postale zaštitni znak hotela.

Lejk Klark nacionalni park, Aljaska
Oko 265 kilometara jugozapadno od Enkoridža, Nacionalni park i rezervat Lejk Klark nudi netaknutu prirodu u njenom punom sjaju. Ovde se tope glečeri, a u ledenim bistrim rekama hrane medvedi. Posetioci dolaze i u ostale nacionalne parkove Denali, Glečer Bej, Kenaji Fjords… Ukupno, svi oni primaju više od milion posetilaca svakog leta, od čega 10.000 poseti Lejk Klark.

Monastero Santa Rosa hotel i spa, Italija
Monasi koji su nekada živeli u ovom drevnom manastiru okretali bi se u grobu kada bi videli kakvo je luksuzno mesto postao njihov samostan. Santa Rosa ispunjava očekivanja i najzahtevnijih gostiju, zahvaljujući luksuznom enterijeru, bogatom sadržaju i prelepoj prirodi koja okružuje hotel. Iako verovatno nećete želeti da napustite sobu, hotel ima saune, posebne pedikir usluge i rimsko kupatilo. Kada vam dosadi takvo negovanje, možete prošetati obalom Amalfi i malim mestima u kojima možete kupiti proizvode od svile i kože.

Ašikaga bašta, Japan
Putovanje do daleke planete Pandora iz filma “Avatar” Džejmsa Kamerona verovatno deluje kao put iz snova zaljubljenicima u prirodu. Međutim, dok tako nešto ne bude moguće, vredi otići u Ašikagu, udaljenu 80 kilometara od Tokija.

Avenija Baobaba, Madagaskar
Veliki razgranati baobabi koji mogu dostići 20 metara visine i 10 širne, nalaze se s obe strane puta na zapadnoj strani Madagaskara. Oni su sve što je ostalo od nekada bogate šume, koju je lokalno stanovništvo poseklo zbog ogreva i proizvodnje uglja. Osim ove atrakcije, Madagaskar nudi mnoga prirodna čuda. Inače, on je peto po veličini ostrvo na svetu i ima više hiljada endemskih vrsta.

Heli-bording, Švajcarska
Ako volite snoubord, a imate novca i da sebi priuštite vožnju helikopterom, onda je ovaj ekstremni sport za vas. Nema potrebe da gubite vreme na žičaru – udobno se zavalite u helikopter, sve dok vas pilot ne izbaci na neki planinski vrh. Jedna takva avantura može vas koštati 368 dolara po danu.

Maria Cartas – flickr.com

Sao Tome i Principe, Afrika
Sa samo 20 turista nedeljno, neko bi rekao da ova dvoostrvska državica ne nudi ništa posebno. Međutim, ovo je pravi raj na zemlji koji još nije prekriven posetiocima, samo zato što mnogi ne znaju ni gde se nalazi.

Ovaj dragulj sa ruševnim arhitektonskim predstavnicima kolonijalne gradnje nudi istraživanje prirode u šumovitim predelima i to uz nacionalni moto – “samo opušteno” (leve-leve). Inače, tamo je nedavno otkrivena nafta, pa bi bilo dobro da ga posetite pre nego što se potpuno komercijalizuje.

Luksuzne surf ekspedicije, Zapadna Papua
Ako niste profesionalni surfer, ali biste ipak voleli da isprobate ovaj sport, surferska ekspedicija u Zapadnoj Papui je baš za vas. Krstareći vodama na jugoistoku Azije u luksuznim brodovima, sami možete birati gde ćete istraživati talase, ili kulturu, istoriju i prirodne lepote ove daleke zemlje.

Posmatranje polarne svetlosti, Finska
Jedno od najneverovatnijih mesta za posmatranje polarne svetlosti je Hotel Kakslauttanen, smešten iznad Arktičkog kruga u Finskoj. Iako ovde postoji više hotela, ni jedan ne nudi staklene igloe za smeštaj. Ima ih 20 i ako je nebo vedro, nude vam spektakularan pogled na Auroru borealis.

Ostrvo Hejman, Australija
Veliki koralni greben je jedno od mesta na svetu koje bi svakako trebalo da vidite, budući da predstavlja veličanstveno svedočanstvo moći prirode. Osim toga, ovde ćete biti istinski motivisani da naučite da ronite. Kako bi izašli u susret brojnim posetiocima koji žele da istraže greben, pre nego što nestane usled rasta kiselosti okeana, preduzetnici su započeli izgradnju odmarališta na Hajman ostrvu koje bi trebalo da bude gotovo do jula 2014. (CNN / B92)