Sajt Trip Advisor objavio je svoju godišnju listu destinacija za koje su turisti sve više zainteresovani i gde će se sigurno puno putovati naredne godine.

Predstavljamo vam 10 destinacija u usponu prema oceni Trip Advisora.

1. Havana, Kuba
Prestonica Kube dugo je imala slabu posetu turista zbog strogih zakona za ulazak stranaca i ekonomskih sankcija. Međutim, od nedavno doživljava kulturnu renesansu i otresa prašinu sa recepcija hotela. Ovde možete uživati u tropskom suncu, ali i naučiti mnogo o istoriji lutajući među građevinama iz kolonijalne ere. Svratite u neki od salsa klubova, posetite fabriku cigara, ili prosto pijuckajte koktel na plaži.

2. La Fortuna de San Karlos, Kostarika
La Fortuna de San Karlos je centar geoloških čuda. Obližnji Arenal je najaktivniji vulkan Kostarike, dok je Katarata de La Fortuna prelepi vodopad koji teče sa 70 metara visoke litice. Treba obići i termalne izvore Tabakon i Utočište Leaves and Lizards Arenal.

3. Katmandu, Nepal
Katmandu je mistično mesto drevnih građevina od kojih svaka govori o tradiciji Nepala. Durbar trg je mesto pod zaštitom UNESCO i srce grada u kom se nalazi legendarni Kastamandap hram, fontane parkovi i stara kraljevska palata. Katmandu je idealna baza za sve avanture po nepalskim Himalajima. Za spiritualno putovanje, treba posetiti neki od mirnih centara za jogu ili meditaciju u sklopu budističkih manastira.

4. Jerusalim, Izrael
Religiozni hodočasnici putuju u Jerusalim već vekovima, ali i oni koji nisu verujući sve više hrle u ovaj grad prebogat istorijom. Obavezno obiđite sve znamenitosti, ali ostavite vremena i za lutanje ulicama i upoznavanje neobičnog života ovog drevnog grada.

5. Kusko, Peru
Nekada prestonica imperije Inka, divni Kusko i dalje očarava. Grad je sastavljen iz slojeva raznih epoha i u njemu se izvrsno kombinuju kolonijalna arhitektura i moderna gradnja. Istražite drevne ruševine i divne katedrale, posetite šarene pijace ili Kogahuasi utočište za životinje.

6. Ambergris Kaje, Belize
U Ambergris Kajeu nema gužve, barem ne još. U srcu ovog ostrva belih peščanih plaža, najvećeg u Belizeu, nalazi se močvara prepuna životinjskog sveta, a posećuju ga i ljubitelji ronjenja, zbog čuvenog koralnog grebena i Plave rupe.

7. Saporo, Japan
Saporo, prestonica Hokaida, najsevernijeg ostrva Japana, zadržala je otvoren, mladalački duh još od Zimskih olimpijskih igara 1972. i zahvaljujući slavnoj prošlosti još privlači ljubitelje sportova. Oni koji žele da iskuse raznolikost japanske kuhinje, svakako treba da dođu baš ovde.

8. Hanoj, Vijetnam
Šarmantna prestonica Vijetnama dom je brojnim drevnim građevinama, ali i mnoštvu modernih. Hanoj je više puta promenio ime, ali nikada nije zaboravio prošlost. Treba da posetite Ho Ši Minov mauzolej i Hoa Lo zatvor. Jezera, parkovi, bulevari i više od 600 hramova i pagoda takođe treba da se nađu na vašoj mapi puta.

9. Koraleho, Španija
Zanimljive plaže Koraleha su savršene za miran odmor. Ovo mesto deo je Fuerteventura vulkanskog ostrva na kom duvaju jaki vetrovi idealni za ljubitelje jedrenja. Obavezno posetite i Lobos ostrva i istražite lokalnu fliru i faunu, kao i stari svetionik s kog se pruža spektakularan pogled.

10. Fortaleza, Brazil
Ovom gradu koji se brzo razvija, plaže su glavni adut. Za ljubitelje žurki, tu je Iracema, za porodice s decom – Meireles, sve što je potrebno pecarošima pruža Mucuripe, a oni koji traže samoću, mogu da se upute na Praia Do Futuro. Osim plaža, treba da posetite Centralnu tržnicu ili Feirinha Beira Mar na kojima se prodaju lokalne rukotvorine – od keramike i čipke, do kožne galanterije. Obavezan je i obilazak tvrđave Nossa Senhora da Assuncao u centru grada koju su 1649. sagradili Holanđani. (Trip Advisor)

Avio karte za sve destinacije možete kupiti preko sajta Gdestinacije ili pozivom na Call centar 011 310 89 40, svakog dana od 8.00 do 20.00. Jednim pozivom, pored avio karata, može se kupiti i polisa putnog zdravstvenog osiguranja i obezbediti smeštaj ili aranžman u bilo kom mestu na planeti!