Prošle nedelje Dubai je izabran za domaćina predstojećeg svetskog sajma Expo 2020. Iako je već grad poznat po luskuzu, Dubai će potrošiti 6.8 milijardi dolara kako bi se pripremio za događaj koji će trajati šest meseci.

Pogledajte nekoliko stvari koje možda niste znali o Dubaiju:

1. U Dubaiju ne postoje adrese ulica. Ljudi svoje pakete uglavnom dobijaju u poštanski pretincima, a ukoliko žele da im se nešto dostavi na kućnu adresu, moraju da nacrtaju mapu na koverti ili upišu uputstva.

2. Oko 85 odsto stanovnika ovog grada su stranci.

3. Žitelji Dubaija 2. decembra slave Nacionalni dan, dan kada su 1971. godine Ujedinjeni Arapski Emirati postali nezavisni od Velike Britanije.

4. U Dubaiju nikada nije vrelo. Prosečna letnja temperatura iznosi 40 stepeni Celzijusa, a u januaru ona iznosi 24 stepena. Ovo je najverovatnije zbog toga što se grad nalazi blizu ogromnih pustinjskih dina.

5. Ukoliko poljubite nekoga u javnosti možete biti uhapšeni – 2010. godine, par iz Velike Britanije proveo je mesec dana u zatvoru nakon što ih je jedan dvogodišnjak video kako se ljube u restoranu.

6. Dubai ima zatvoreno skijalište, ali to već mnogi znaju. Međutim, manje poznati Madinat Jumeirah je ogromno odmaralište sa dva hotela, 29 vikendica, 40 restorana i taksi brodovima koji ljude prevoze kroz veštačke kanale ispunjene prirodnom morskom vodom.

7. U Burž el Arabu, hotelu gde noćenje stoji 2.000 dolara i koji je izgrađen na veštačkom ostrvu, gosti na raspolaganju imaju lične batlere koji su dostupni 24 časa na dan.

8. Terminal 3 aerodroma u Dubaiju je najveći aerodromski terminal na svetu i druga najveća zgrada na svetu kada je u pitanju prostor. Aerodrom poseduje kompletan hotel i dva zen vrta. (Huffington Post)