U susret predstojećoj turističkoj sezoni Uprava carina Republike Srbije podseća putnike na važeću carinsku proceduru u putničkom prometu.

Takozvani “zeleni kontrolni prolaz”, tamo gde on postoji, putnici koji prelaze preko graničnog prelaza mogu koristiti samo kada ne poseduju robu koja podleže plaćanju uvoznih dažbina. U suprotnom se koristi “crveni kontrolni prolaz”, prijavljuje se sve što putnik nosi sa sobom i u takozvanom skraćenom postupku carini se roba vrednosti do 3.000 evra, po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 odsto i PDV od 20 odsto (odnosno 8 odsto za robu na koju se primenjuje niža stopa PDV).

U našu zemlju, pored ličnog prtljaga i lekova za ličnu upotrebu, slobodno se može uneti do 200 cigareta, jedan parfem ili litar alkoholnog pića, podseća Uprava carina Republike Srbije.

Posebne dozvole potrebne su za žive životinje, sirovine životinjskog porekla, kućne ljubimce, kao i za biljke i amaterske radio-stanice. Zabrana bez izuzetka odnosi se na oružje i municiju, nedozvoljene supstance, otrove i štetne materije kao i piratsku robu – plagijate.

Limit za iznos deviza iz zemlje iznosi 10.000 evra. Unos novca u zemlju je i dalje neograničen, ali su svi putnici u obavezi da prema Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, prijave prenos svake sume iznad 10.000 evra i na ulazu i na izlazu iz zemlje.

Od 1. januara 2013. godine primenjuje se Uredba o usklađivanju nomenklature Carinske tarife za 2013. godinu, čime su carinske stope za pojedinu robu smanjene, a za neke i ukinute.

Lični prtljag je oslobođen od plaćanja uvoznih dažbina i pod njim se podrazumeva roba (u razumnoj količini) za ličnu upotrebu koja je putniku neophodna za vreme njegovog putovanja (obuća, odeća, higijenske potrepštine itd.). Vrsta i količina robe u u ličnom prtljagu mora biti nekomercijalne prirode. (Mondo)