Predsednik američkog Komiteta za saobraćaj i infrastrukturu, republikanac Bil Šuster, predstavio je početkom ove sedmice zakon koji bi trebalo da zabrani putnicima na komercijalnim letovima da koriste tokom leta mobilne telefone za razgovor.

Predlog zakona dolazi svega nekoliko meseci nakon što je Federalna komisija za telekomunikacije nagovestila ukidanje zabrane telefoniranja u avionima koji se nalaze u letu na visinama iznad 10.000 metara.

“Budimo iskreni, unutrašnjost aviona je po prirodi veoma bučna, prenatrpana u tom delu se ljudi osećaju skučeno i ograničeno, većina njih želi da im let prođe što brže i u tišini, a slušanje putnika koji viču u svoje telefone kako bi ih osoba sa druga strane veze čula, osećaj nelagodnosti čini još većim”, rekao je Šuster prilikom obrazloženja ovog njegovog poteza.

U oktobru Federalna administracija za avio saobraćaj je ukinula zabranu korišćenja elektronskih mobilnih uređaja za vreme poletanja i sletanja, dok propis Federalne komisija za telekomunikacije i dalje zabranjuje korišćenje mobilnih telefona za razgovor zbog zabrinutosti da mogu da se umešaju i ometaju elektronske uređaje za navođenje aviona.

Međutim, ono što je interesantno je da se ovaj novi predlog zabrane koji je pokrenuo Šuster uopšte ne bavi sigurnošću, već komforom putnika.

“Za putnike slanje i čitanje poruka sa telefona ili tableta može tokom leta da bude jako korisna stvar i da im pomogne da “ubiju vreme”, ali to ne znači i da putnici moraju da bud primorani da slušaju tuđe razgovore. Oni sa zdravim razumom će se valjda uzdržati od toga u trenutku kada se nalaze zajedno sa još 150 ljudi, ali nije svačija svest takva da će odlučiti da svoj privatni život ipak zadrži za sebe”, kaže Šuster.

Debata o tome dali bi tokom letova trebalo omogućiti korišćenje mobilnih elektronskih uređaja se vodi već neko izvesno vreme, Federalna agencija za telekomunikacije je o tome otvorila 2004. godine javnu raspravu, ali je predlog da se zabrana ukine doneta 2007. godine nakon što su se stjuardese i ostalo kabinsko soblje snažno pobunili protiv toga. (Izvor: cnet.com)