Izgleda da skoro svaki grad i selo u Nemačkoj imaju božićni vašar sa nekim svojim šarmom i karakterom. Raznolikost ovih vašara je beskonačna, a njihov izgled varira od kičastih do elegantnih. Saradnici Dojče vele redakcije sastavili su mali vodič kroz najbolje božićne vašare u Nemačkoj.

Kulisa za humanost u Berlinu
Moj omiljeni božićni vašar je onaj magični na trgu Gendarmen u Berlinu. Tamo je atmosfera veoma autentična, pošto se u pozadini nalaze nemačka i francuska katedrala, kao i koncertna dvorana. Ovde možete da pronađete stilizovane tradicionalne rukotvorine, kao i one modernije. Sviđa mi se i to što 1 evro i 40 centi od svake cene ide u dobrotvorne svrhe – Ivon Omsen, kancelarija sekretara DW.

Srednjovekovne svečanosti u Drezdenu
Ako volite srednjovekovne spektakle, onda morate da svratite na božićni vašar na trgu Štalhof u Drezdenu.Vašar se nalazi u nekadašnjem dvorištu za turnire drezdenskog zamka, a ljudi su obučeni u srednjovekovnu odeću i prodaju kožne torbe i srebrni nakit. Umesto božićne muzike, svuda okolo možete da čujete odjeke kovačkog čekića – Frederik Miler, autor.

Božić na brodu u Emdenu
Sviđa mi se atmosfera u gradovima koji imaju luke. U Emdenu, malom gradu na samom severu Nemačke, blizu granice sa Holadijom, božićni vašar nije samo na obali, već i na brodu. Brodovi koji se nalaze u staroj kopnenoj luci su ukrašeni svetiljkama, a tamo možete da kupite sve što može da vas usreći i ugreje: kuvano vino, supu od graška, pa čak i božićni meni. – An Termehe, urednica DW.

Multikulturalni Božić na berlinskom Nojkelnu
Moj omiljeni božićni vašar je onaj u Riksdorfu, četvrti unutar berlinskog Nojkelna. Tamo je veoma udobno i izvrsno miriše. Riksdorfski božićni vašar ima tradicionalni duh, ali je atmosfera ipak dinamična. Potpuno je multikulturalan – koliko god krugova da napravite oko vašara, uvek ćete pronaći nešto novo – Angi Fišer, asistentkinja urednika.

Bajkoviti Božić u Erfurtu
Pozadina deluje kao da je iz nekog prazničnog filma. Erfutska katedrala i crkva Severi su okićene prazničnim svetiljkama, a tik ispred njih nalaze se drvene kućice u kojima možete da kupite rukotvorine napravljene u Tiringiji, ukrase za jelku ili grnčariju. I, naravno, svuda oko vas miriše čuvena tiringijska pečena prasetina. Ovaj božićni vašar je regionalan i romantičan – Kerstin Šmid, urednica.

Seksi Božić u Hamburgu
Neki to vole vruće – ako se pronalazite u toj izreci, svakako treba da posetite božićni vašar na Reperbanu, ulici u hamburškoj četvrti Zankt Pauli, koja je čuvena po noćnom životu i četvrti crvenih fenjera. Tu možete pronaći čokolade sa erotskim motivima i prave seksi-igračke. A unutar šatora za striptiz, anđeli i tajni Deda Mrazovi skidaju se do gole kože – Franciska Bisdorf, DW autorka.

Božić u staroj berlinskoj pivari
Moj omiljeni božićni vašar je definitivno onaj u „Kulturbrauraj“, tj. u bivšoj pivnici koja je pretvorena u kulturni centar. Tamo volim da popijem čašu kuvanog vina, da pojedem kobasicu i možda se koji put provozam na ringišpilu. A kada se smrznete napolju, uvek možete da pobegnete u bioskop koji se nalazi odmah pored. – Kristijan Hofman, DW urednik.

Opušteni Božić u Visbadenu
Ja baš i ne volim božićne vašare; gužve su prevelike i to me nervira. Ipak, božićni vašar u Visbadenu je pun pogodak; prijatno me je iznenadio svojom opuštenom atmosferom, prigušenim svetlima i ljupkim rukotvorinama. Tu je čak i nostalgični karusel zbog kojeg sam zastala i zagledala se u stare drvene konjiće i plafon oslikan motivima iz bajki – Kristina Dajke, DW urednica.

Nostalgični Božić u Rotenburgu
Mislim da je božićni vašar u bavarskom gradu Rotenburg ob der Tauberu veoma dirljiv. Podsetio me je na detinjstvo, jer izgleda kao da je ispao direktno iz neke bajke. Srednjovekovna gradska kuća i poludrvene kuće u istorijskom gradu su savršeno okruženje za božićni vašar. Možete da kupite tradicionalne nemačke božićne kolačiće i ekskluzivne rukotvorine. – Uta Gajzer-Hud, DW autorka.

Božić u zadnjem dvorištu u Berlinu
Moj apsolutno omiljeni božićni vašar nalazi se u zadnjem dvorištu hotela Mihelberger u Berlinu. Tamo nikada nema previše ljudi, zato što je zavučen. Tamo možete da čujete sjajnu alternativnu božićnu muziku i da dobijete vrelo bure koje će vas zagrejati. Možete da kupite ručno izrađene božićne poklone i, na kraju, tamo se prodaje najbolje kuvano vino u celom Berlinu! – Nikol Frelih, DW voditeljka.

Organsko kuvano vino u Kelnu
Stvarno mi se sviđa mali slatki božićni vašar u Gradskoj bašti u Kelnu. Možda nije toliko uređen kao onaj koji se nalazi kod katedrale, ali nema toliko gužve i atmosfera je opuštenija. Uz to, to je jedini božićni vašar u gradu koji prodaje domaće organsko kuvano vino iz lokalnih vinograda. Prost – Živeli! – An Sofi Brendin, DW novinarka.

Božić osvetljen zvezdama u Majncu
Božićni vašar u Majncu me danas oduševljava isto koliko i kada sam imala šest godina i prvi put bila tamo. Iznad vaše glave sija toliko svetala! Plafon šatora deluje kao da je sačinjen od miliona zvezda. Iza toga je veličanstvena crvena katedrala. Ovde je atmosfera zaista jedinstvena. – Sandra Marija Gronevald, DW voditeljka. (Izvor: CHristina Deicke / Nevena Cukućan / Urednik: Ivan Đerković / dw.de)