Jedna je od najpoželjnijih destinacija. Evropljani i Amerikanci žele da upravo na Maldivima osete i dožive komadić raja.

Plavetnilo i bistrina mora, nasmejano i veselo lokalno stanovništvo koje je naklonjeno turistima glavni su aduti ove turizmu okrenute države.

Mnogo toga može se pročitati po mnogobrojnim turističkim vodičima, blogovima i zvaničnim sajtovima.

Iako tradicionalna muzika i ples nisu više deo svakodnevnog život, njihovo mesto u životima stanovnika Maldiva još uvek je značajno. Lokalna kultura Divehi, veoma je upečartljiva i osvaja na prvi pogled. Naravno, ni ovde nije moglo da se pobegne od sveprisutnih globalnih trendova. To je najvidljivije u glavnom gradu Male, gde se zapadna kultura naprosto odomaćila.

Tako pažnju privlači Bodu beru odnosno veliki bubanj, obavezni element u tradicionalnoj muzici i plesu. Uz pomoć tog instrumenta se priređuju tradicionalne predstave i prigodni programi za turiste u hotelima. Plesači počinju sa sporim kretanjem i njihanjem ruku pa se sa tempom muzika ubrzava. Učestvuje od četvoro do šestoto bubnjara, a zvuk ima jaku afričku notu. Lokalni rok muzičari takođe nastupaju po hotelima. Njihovi albumi mogu da se kupe na glavnom ostrvu Male.

Ako ste na izletu i obilazite neko lokalno selo, treba znati da se može dogoditi da domaćini veoma mnogo jedu van kuće pa su restorani krcati, veoma teško je naći dobar restoran. Ako budete imali sreću, naći ćete restoran Cafe, gde poslužuju domaću kuhinju (pre svega jela zvana hedhika) i čaj. Domaćini nikako ne mogu bez svog čaja.

Svejedno treba odvojiti vreme i posetiti glavno ostrvo Male, tu ima mnogo restorana i može se odabrati onaj pravi, ali se u muslimanskoj zemlji alkohol ne poslužuje. Restorani ne zahtevaju formalno odevanje, ali se svejedno preporučuje uredan izgled kada jedete napolju.

Na čistoću se na Maldivima veoma pazi i gleda tako da nema bojazni od pokvarene hrane ili nečeg sličnog. Najbolji restorani su naravno u hotelima, može se naručiti kineska, indijska, tajlandska hrana. (Danas.rs; Biserka Kostić)