Dobro raspoloženje, konfete, šampanjac i odbrojavanje čine se sasvim dovoljnim za fin doček Nove godine.

Amsterdam

Međutim, neki svetski gradovi zaista nude veliko slavlje, nezaboravne momente, impresivan vatromet i neverovatnu zabavu. Upravo to je razlog što brojni turisti štede tokom cele godine, samo kako bi jednu noć proveli u nekom od svetskih gradova koji zna na pravi način da zakorači u novu godinu.

Plaža Reveillon u Riju u Brazilu važi za jedno od najboljih svetskih mesta za doček Nove godine. Naime, tokom proslave duž plaže bivaju postavljene ogromne bine, a posetioci uživaju u muzici i tradicionalnom plesu. Na plažu se uglavnom dolazi obučen u belo, jer Brazilci smatraju da je to boja koja donosi sreću, pije se šampanjac, pleše samba, a kada sat otkuca ponoć iznad okeana počne pravi vatrometni spektakl.

Njujork je grad koji gotovo da je postao sinonim za mesto na kom je zagarantovan dobar provod tokom dočeka Nove godine. Milioni ljudi iz celog sveta dolaze kako bi videli tradicionalno spuštanje čuvene svetleće kugle, ali i kako bi uživali u pirotehničkom spektaklu.

Ukoliko vam jedna noć slavlja nije dovoljna, onda posetite Edinburg u Škotskoj. Tamo slavlje povodom dočeka Nove godine traje četiri dana, a kuluminira predivnim vatrometom iznad dvorca Edinburg. Taj grad nudi dobre koncerte, tradicionalne plesove i jako dobru zabavu tokom čekanja da zakoračite u novi početak.

Tako dalek, a tako predivan – čarobni Sidnej. Ukoliko želite da među prvima zakoračite u Novu godinu, onda bi ovaj australijski grad sasvim sigurno trebalo da bude vaš izbor. Možete slaviti na plaži, uživati u tradicionalniim australijskim obredima, vazdušnim akrobacijama i neverovatnoj svetlosnoj paradi. Kada se kazaljke poklope sigurno ćete uživati u spektakularnom vatrometu koji će osvetliti most Sydney Harbour i okolne zgrade.

Zvuči kao kliše, ali ako ste zaljubljeni nemojte propustiti doček Nove godine u Parizu. Grad svetlosti pružiće vam divan vatromet i jako dobru uličnu zabavu. Pogled na svetla Ajfelovog toranja uz bocu šampanjca i čokoladica, umotanih u papir koji pucketa dok ga otvarate, sigurno će doprineti još romantičnijem ugođaju, a ne zaboravite da kada sat otkuca ponoć zamislite želju i poljubite dragu osobu.

Doček Nove godine sigurno će vam biti zabavan i u Londonu, na obalama reke Temze. Oni koji odluče da novogodišnju noć provedu na ulicama mogu prisustvovati spektakularnom vatrometu i uživati u svetlosnoj predstavi, a novogodišnji program pratiti i na ekranima na trgu ipred Parlamenta ili na Trafalgar skveru.

A, ako biste više voleli da zaplešete u nekoj dvorani pravi odabir je Beč. Povodom dočeka nove godine organizuje se veliki bal u palati Hofburg, uživa u klasičnoj muzici, baletu i divnoj hrani. U ponoć sledi vatromet i tradicionalni valcer – Na lepom plavom Dunavu.

Šta se desi u Vegasu, ostaje u Vegasu – pogotovo tokom novogodišnje noći. Za one sa nešto dubljim džepom, Las Vegas je pravi izbor. Osim uživanja u zabavama u kazinima, posetioci mogu da prisustvuju i uličnim festivalima, koncertima, svetlosnim efektima…

Zagarantovana zabava tokom novogodišnje noći je i u Berlinu. U tom nemačkom gradu održava se jedna od najvećih zabava na otvorenom. U dva kilometra dugoj ulici tokom najluđe noći postavljaju se barovi, štandovi sa hranom, a posetioci se zabavljaju uz svirku dobrh bendova i DJ-eva. Noć se ne završava već počinje ogromnim vatrometom u ponoć, jer se posetioci mogu do zore zabavljati se na ulicama grada.

Ukoliko želite da upoznate ljude iz celog sveta Novu godnu dočekajte na ulicama Amsterdama. Naime, u centru grada možete uživati u ludim zabavama, dobroj muzici, hrani i piću.

Novogodišnje svečanosti u Barseloni počinju u retsoranima, barovima i noćnim klubovima. Međutim, kako noć odmiče slavlje se prenosi na ulicu, kreće s novogodišnjim odbrojavanjem i ludilom. Prema tradiciji, u Španiji se tokom novogodišnje noći nosi crveni donji veš i jede 12 zrna grožđa, kako bi godina u koju ulazite bila srećna. (Izvor: klix.ba)