Belgija je čuvena po izvozu piva i čokolade, ali i po stripovima poput “Štrumpfova”. Mala plava stvorenja sada su postala jedna od vodećih turističkih atrakcija ove zemlje.

Dva igrana filma o Štrumpfovima privukao je novu generaciju obožavalaca, a Belgijanci sada na sve načine pokušavaju da kapitalizuju privrženost fanova junacima svog čuvenog strip autora Pjera Kuliforda, poznatijeg pod pseudonimom Pejo.

Pejo je prvi strip o Štrumpfovima nacrtao 1958. godine, a njegovi junaci su veoma brzo postali izuzetno popularni pa su prevedeni na više od 30 jezika. Kada je studio Hana-Barbera pokrenuo animiranu seriju ’80-ih godina, Štrumpfovi su potpuno osvojili svet.

Mark Margem, turistički vodič Belgijskog strip centra u Briselu, gde je čitava jedna sekcija posvećena Štrumpfovima, navodi kako su Štrumpfovi postali toliko slavni, da vrlo malo ljudi zna da oni potiču iz Belgije. Belgijanci se ponose Štrumpfovima pa je veliki broj lokacija širom belgijske prestonice posvećen upravo njima.

Na Međunarodnom festivalu ledenih skulptura, koji će u Briselu početi 20. decembra, 420 tona leda biće pretvoreno u svet Štrumpfova.

Pored slavnog Belgijskog strip centra, tu je i Muzej izvornih figura (MOOF) kao i jedina “štrumpfovska” prodavnica na svetu, gde fanovi mogu da pronađu sve moguće predmete vezane za Štrumpfove.

U MOOF-u je izložena stalna postavka koja prikazuje razvoj Štrumpfova iz skromnog stripa do holivudskog blokbastera, a tu je i čitavo selo u kome fanovi mogu da sretnu “uvećane” verzije svojih omiljenih junaka. Margem objašnjava kako stripovi poput Štrumpfova ne služe samo za zabavu dece, već i da ih obrazuju o važnim istorijskim događajima i temama.

Spomenuti muzeji i lokacije tokom čitave godine privlače turiste, a zbog njih je napravljena i posebna atrakcija – strip tura kroz Brisel. Turisti tako mogu šetati kroz Brisel prateći džinovske murale likova iz stripa nacrtane na okolnim zgradama.

Ukoliko odraslim turistima dosadi obilazak “štrumpfovskih” atrakcija, na raspolaganju im je drugi važan belgijski proizvod – pivo. (klix.ba)