Venecija će u najskorije vreme najverovatnije dobiti pravi tematski park, a planovi koji su upravo saopšteni javnosti predviđaju izgradnju tobogana, kao i panoramskog točka visokog 55 metara.

Projekat za izgradnju još uvek nije dobio sve potrebne dozvole, ali se očekuje da oko toga ne bude većih problema, a park bi trebalo da bude smešten na jednom delu nenaseljenog dela Venecije.

Kompletnim projektom izgradnje parka bi trebalo da rukovodi italijanska kompanija koja je bila angažovana i na gradnji zabavnog parka u Nemačkoj na mestu nikada aktivirane nuklerane elektrane, a procenjuje se da će izgradnja parka u Veneciji iznositi oko 80 miliona evra.

Antonio Zamperla, čija je kompanija specijalizovana za izgradnju zabavnih parkova i ima godišnji prihod od oko 60 miliona evra, planira da sagradi 55 metara visoki panoramski točak, tobogan i ostale staze za vožnju, kao i instalacije i građevine koje bi ilustrovale venecijansku lagunu, koju zbog svoje izuzetne lepote posećuju milioni turista.

“U Veneciju ulazimo tiho, na prstima, kao u prodavnicu kristalnih predmeta, kako ne bismo napravili bilo kakvu štetu ovom ekološki izuzeto osetljivom mestu”, dodao je Zamperla.

Projekat će biti izveden na delu nenaseljenog ostrva koje je jedno vreme služilo za spaljivanje otpada, a kompanija namerava da očisti otrovni otpad koji je ostao nakon zatvaranja peći i da u radu na izgradnji parka i u njihovom održavanju zaposli ukupno 500 radnika.

Ovog leta, francuski dizajner Pjer Karden koji je rođen u blizini, odustao je od namere da izgradi 2 milijarde evra vredan luksuzni toranj zbog birokratskih prepreka, nakon uzalud potrošenog novca i skoro dve godine čekanja na dozvolu, pa mnogi veruju da će ista sudbina zadesiti i ovaj ambiciozni poslovni projekat.

Zabavni park pod imenom “L’isola San Biagio” mogao bi, po procenama ljudi iz kompanije da bude završen za dve godine, ukoliko ne bude bilo “nepredviđenih okolnosti” koje bi ometale izgradnju.

Namera je da se zabavni park pre svega usredsredi na venecijansku istoriju i da ga ne doživljava kao jeftinu zabavu za stampeda turista, koji su mnoge od Venecijanaca naterali da se isele iz grada.

Iz udruženja za zaštitu i konzervaciju kulturnih dobara u Veneciji su saopštili da čitav projekat ima puno mana, jer se fokusira na “jeftinu zabavu”, a ne bavi se time da u ceo projekat uključi lokalno stanovništvo različitim poslovima koji bi pomogli da se popravi stanje ekonomije i povrati ugled koji je Venecija nekada imala kao trgovački centar.

“Nama upravo treba suprotno od onoga što oni rade, mogućnost da Vanecija ponovo oživi, mi smo zapravo već decenijama taoci turizma”, stoji u saopštenju.

S druge strane, Antonio Zamperla kaže da će ovaj njihov projekat obogatiti iskustvo turista koji budu dolazili u Veneciju, pomoći im da saznaju nešto više, ali da su zabavni sadržaji neophodni kako bi se sakupio novac za finansiranje kulturnih projekata.

“Kako bismo napravili održivi sistem u kome će biti moguće organizovati kulturne programe, atrakcije su neophodne. U suprotnom to neće biti izvodljivo”, rekao je Zamperla. (telegraph.co.uk)