Od sada možete da telefonirate dok letite avionom, ali samo do visine od oko 10.000 metara.

Zbog zabrane korišćenja mobilnog telefona u avionu, let je za mnoge način da odmore od “onlajn” svakodnevice. Oni koji ne vole da budu “van dometa”, sada uz pomoć posebne aplikacije mogu da telefoniraju i u toku trajanja leta.

Usluga Gogo Text & Talk, omogućava korisnicima da se nesmetano povežu na bežični Internet, kao i da pozivaju ili primaju pozive ili SMS poruke dok putuju avionom. Ova usluga aktivira se tako što se putnik uloguje u softver koristeći Wi-Fi mrežu aviona, dok telefon ostaje podešen na režim rada u avionu. Da biste mogli bez ikakvih smetnji da telefonirate ili “kuckate” SMS poruke, potrebno je da instalirate Gogo Biz aplikaciju.

“Postoji potreba za korišćenjem ove usluge i mogućnošću da ljudi šalju poruke dok lete avionom”, rekao je predstavnik Gogo usluge, Bred Džen. “Smatramo da veliki broj korisnika želi da šalje ili prima SMS poruke dok negde putuje”.

Usluga Gogo Text & Talk predstavljena je ubrzo nakon izmena koje je donela Federalna administracija za avijaciju SAD (FAA) kada je reč o korišćenju elektronskih uređaja u avionu, kojima je dozvoljeno korišćenje tih uređaja, ali ne i povezivanje na Internet ili telefoniranje.

S obzirom na to da FAA još ne dozvoljava putnicima da se kontektuju na Internet, telefoniraju ili se dopisuju prilikom poletanja i sletanja aviona, korisnici Gogo uslugu neće moći da koriste na visini iznad 10.000 metara.

Da, to znači da nećete moći sve vreme da “kuckate” dok letite avionom, ali bolje išta nego ništa!

Ipak, stručnjaci naglašavaju i da bi korišćenje mobilnog telefona tokom leta moglo da bude uznemirujuće. Slanje ili primanje poruka, kada je na telefonu isključeno ili smanjeno zvono je OK, ali zamislite da neko od saputnika počne da viče u toku telefonskog razgovora?

Iako američke avio-kompanije još ne nameravaju da odobre korišćenje ove usluge u avionima, stručnjaci tvrde da bi ona uskoro mogla biti dostupna u avionima internacionalnih kompanija.

Šta dozvoljavaju evropske aviokompanije
Trenutne smernice Evropske avijacija za bezbednost leta (EASA) ne dozvoljavaju korišćenje mobilnog telefona prilikom poletanja i sletanja aviona. Do kraja novembra očekuje se da EASA izda nove smernice, koje će se odnositi na evropske aviokompanije. (Mondo)