Javnosti manje poznati gradovi dvoraca, zamkova, muzeja, plovećih vrtova, drevnih trgova i kulturno istorijskih dragocenosti…

Većina svetskih putnika slaže se da u Evropi nema boljih turističkih destinacija od Pariza, Rima, Barselone, Venecije, Firence, Londona ili Amsterdama, druge stare evropske prestonice da i ne pominjemo. Ali, na Starom kontinentu postoje skrivena mesta u koje zalazi daleko manji broj turista, iako su ona podjednako vredna pažnje, pišu Novosti.

Ukoliko ste do sada već obišli sve najvažnije i najpopularnije evropske turističke atrakcije, ili jednostavno želite da posetite neka druga mesta zaputite se manje poznatim stazama i otkrijte kutke sa bogatom istorijskom i kulturnom tradicijom koji su nezasluženo “zagubljeni” na mapama većine turističkih operatera. Jer, svaki iskreni zaljubljenik u putovanja uvek se dobro pripremi pre nego što krene na put i sam istraži sve što mu je dostupno o zemlji u koju se uputio. I, kao po pravilu, gotovo uvek nabasa na mnoštvo zanimljivih podataka o mnogim, njemu do tada, nepoznatim mestima. Zato vam nudimo da sa nama upoznate bar neke od bezbroj evropskih turističkih dragulja, skrivenih od pogleda većine turista.

Burg Sacvi, Nemačka
Ukoliko ste zaljubljenik u istoriju i želite da makar na kratko osetite duh života u pravom srednjevekovnom zamku, ili da doživite nalet adrenalina i uzbuđenje nalik onom koji su osećali učesnici viteških turnira iz tog perioda, obavezno posetite zamak Sacvi koji je svega 55 kilometara udaljen od daleko poznatijeg i posećenijeg Kelna. Zamak se nalazi u mestašcu Mehernih, na mestu na kom su Benediktinski monasi u 12. veku osnovali manastir. Međutim, celokupno njihovo imanje je 1391. godine, odlukom Kelnskog nadbiskupa, pripalo grofu Otu fon Veju koji je započeo, a njegovi naslednici kasnije završili izgradnju veličanstvenog zamka.

Od sredine 15. veka do danas njegov izgled se nije mnogo izmenio. Jer, za razliku od većine sličnih dvoraca rasutih po čitavoj Evropi, koji su proglašeni istorijskim spomenicima, pretvoreni u muzeje ili ostavljeni na milost i nemilost zubu vremena, Sacvi je poslednjih 300 godina u vlasništvu porodice Fon Gimnih čiji potomci ulažu ogromne napore da ožive njegovu bogatu istoriju. Nalazi se na obali jezera u čijoj se tamnoj, dubokoj vodi ogledaju njegove drevne, kamene zidine i raspaljuju maštu posetilaca. Ali, kada, prilazeći zamku, prvi put podignete pogled i ugledate vesele, crveno-bele drvene žaluzine na prozorima, koje kao da vam žele dobrodošlicu, lice vam se neminovno ozari u osmeh i s pravom se pitate šta vas to zanimljivo i uzbudljivo očekuje u ovom neobičnom zamku.

Dugu istoriju ovog mesta najbolje ćete upoznati u Dvorani grbova čije zidove krase heraldički simboli svih porodica koje su ga u nekom kraćem ili dužem istorijskom periodu nazivale svojim domom. Međutim, njegovi današnji vlasnici potrudili su se da ga učine vrlo privlačnim za posetioce iz čitavog sveta. Tako, ukoliko odlučite da ovo mesto posetite pružiće vam se prilika da u autentičnom srednjevekovnom ambijentu prošetate šarolikom pijacom i isprobate njihove čarobne napitke ili kupite neku čudotvornu amajliju.

U dvorištu zamka organizuju se i kostimirani viteški turniri ili takmičenja u streličarstvu, dok se u veličanstvenoj Dvorani burbonskih ljiljana, koja može da primi čak 460 gostiju, organizuju prave srednjevekovne gozbe, sa autentičnim jelima toga vremena, kao i pozorišne predstave, koncerti ili kretaivne umetničke radionice. Ipak, najviše posetilaca iz svih krajeva sveta ovde dolazi u decembru, u vreme Božićnog vašara kada se zamak Sacvi zaista pretvara u pravi dvorac iz bajke.

Amjen, Francuska
Činjenica da se u ovom gradu nalazi gotska katedrala iz 13. veka koja je monumentalnija od čuvene katedrale Notr Dam u Parizu i nalazi se na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, svakako je dobar razlog da posetite ovaj gradić na severu Francuske. u istoriji umetnosti katedrala u Amjenu, izgrađena u klasičnom gotskom stilu, predstavlja najvišu srednjevekovnu katedralu u Zapadnoj Evropi i nadaleko je poznata po lepoti svoje dekorativne fasade i jedinstvenom arhitektonskom planu. Izgrađena je u periodu od 1220. do 1247., na temeljima stare crkve, izgorele u požaru, prema planovima čuvenog graditelja toga doba Roberta de Lizarša.

Ali, katedrala i staro gradsko jezgo na obali reke Some, koje je potpuno rekonstruisano posle Drugog svetskog rata i pretvoreno u pešačku zonu, svakako nisu jedine atrakcije u Amjenu. Naime, ovde je poslednjih dvadeset godina svog života proveo i Žil Vern, slavni francuski romanopisac, pesnik i dramski pisac koga mnogi smatraju ocem naučne fantastike. Četvorospratnica u kojoj je Žil Vern živeo od 1882. do 1900. danas je pretvorena u vrlo posećen muzej. Opremljen je bibliotekom od preko 700 knjiga, autentičnim nameštajem i ličnim predmetima koji odišu atmisferom u kojoj je autor romana “Put u središte Zemlje”, “Dvadeset hiljada milja pod morem” i “Put oko sveta za osamdeset dana” crpeo inspiraciju za svoja večna dela.

Boravak u ovom ljupkom francuskom gradiću obavezno iskoristite i za obilazak Plutajućih vrtova, odnosno zelenog pojasa koji pokriva 330 hektara zemljišta duž desne obale reke Some. Na tom izuzetno plodnom, močvarnom tlu, ispresecanom kanalima i rečnim ostrvcima, lokalno stanovnišvo oduvek gaji najraznovrsnije vrste cveća i povrća i njima snabdeva ceo region. Uživajte u vožnji čamcem i pogledu na živopisne kuće i vrtove dok pored vas plove barže prepune cveća. Svakako posetite i gradsku pijacu nastalu još u srednjem veku, sa bezbroj tezgi podignutih na samoj obali reke.

Flickr by russavia

Ravena, Italija
Ukoliko ste istinski zaljubljenik u italijansku umetnost i arhitekturu i imali ste prilike da se kao i milioni turista iz čitavog sveta iz neposredne blizine divite savršenom eksterijeru Firentinske katedrali Santa Marija del Fjore, poznatije kao Il Duomo, možda će vas podjednako oduševiti jedna druga crkva, koja se nalazi gotovo na pola puta između Firence i Venecije, u gadiću Raveni. Lepote ovoga grada koji danas ima svega 140.000 stanovnika, a svojevremeno je bio važno istorijsko sedište Zapadnog rimskog carstva i rane Vizantije, opevali su mnogi slavni pesnici i književnici, od Dantea Aligjerija, preko lorda Bajrona do Oskara Vajlda.

Ovaj gradić nalazi se u prostranoj močvarnoj ravnici oko ušća reke Po. Sa Jadranskim morem je spojen osam kilometara dugim kanalom “Kandijano” duž kojeg je još u rimsko doba posađen drvored borova koji i danas svedoče o burnoj istoriji ovog malog italijanskog grada. Među brojnim drevnim građevinama u Raveni krije se nekoliko najboljih primera rane vizantijske umetnosti iz vremena cara Justinijana. Najpoznatija među njima je crkva San Vitale, relativno skromne i jednostavne spoljašnjosti od crvene cigle, ali njena unutrašnjost ukrašena je mozaicima savršenih boja i izrade od čije lepote svakom posetiocu zastaje dah.

Posebnu pažnju privlače prikazi scena iz Starog zaveta kao i cara Justinijana i carice Teodore okruženih svojim dvoranima. Par koraka dalje je crkva San Apolinare Nuovo, kao i glavni gradski trg Pjaca popolo iz 15. veka. U ovom prelepom gradu i Dante Aligijeri proveo je poslednje tri godine života, kada je proteran u izgnanstvo. Sahranjen je u crkvi San Pjer Mađore, a spomenik mu je podigao pesnik iz Venecije Bernardo Bembo.

Flickr by Bogdan Migulski

Harlem, Holandija
Mnogi su čuli za istoimenu četvrt u Njujorku, ali ne i za holandski grad po kojem je on dobio to ime. Ovaj danas mirni gradić sa 150.000 stanovnika okružen nepreglednim poljima lala svih boja, kroz koji protiče reka Sparna, udaljen je od užurbanog Amsterdama samo dvadesetak kilometara. U srednjem veku Harlem je bio drugi po veličini grad u Holandiji i značajan kulturni i finansijski centar, sa razvijenom brodogradnjom, industrijom tekstila i proizvodnjm piva, dok je u 17. veku, poznatom kao Zlatno doba Holandije, postao sedište čuvane Harlemske škole slikarstva. Naime, ovde su rođeni i živeli mnogi poznati slikari toga slavnog doba, Frans Hals, Dirk Hals, Adrijen Bruver…

Na obali Sparne smešten je i Muzej Fransa Halsa sa izuzetno vrednom kolekcijom od čak 250 savršenih portreta poznatih stanovnika ovoga grada toga vremena. Meštani su veoma ponosni i na Tejlerov muzej i preporučiće ga svakom strancu koji poseti njihov grad. U njemu je izložena izuzetno bogata privatna kolekcija najrazličitijih predmeta koje je za života sakupio ekscentrični i prebogati trgovac Piter Tejler van der Hulst. Osnovan davne 1784., Tejlerov muzej je najstariji muzej u Holandiji i u njemu, pored vrednih i retkih umetničkih predmeta i slika, važno mesto zauzimaju neobični eksponati kao što su fosili, minerali i najrazličitiji stari instrumenti.

Ipak, ljubitelje slikarstva iz čitavog sveta najviše privlači nadaleko čuvena kolekcija crteža i grafika slavnih majstora slikarstava Mikelanđela, Rembranta i Rafaela, koja je nekada pripadala švedskoj kraljici Kristini. Ako u Harlem stignete vozom iz Amsterdama ne žurite da što pre napustite železničku stanicu, već dobro razgledajte ovu prelepu građevinu izgrađenu 1908. u art nuvo stilu. Istorijski centar Harlema ispresecan je kanalima sa mnoštvom mostova, na čijim obalama su smeštene uzane kuće, sa karakteristični prozorima, dok su ulice koje vode do gradskih trgova popločane prepoznatljivom crvenom ciglom.

Glavnim gradskim trgom dominira crkva Sint Bravo iz 14 veka, koju stanovnici Harlema od milja zovu Velika crkva, poznata po Milerovim orguljama na kojima su svirali i Hendl i Mocart. Od maja do oktobra zvanični gradski orguljari jednom nedeljno održavaju besplatne koncerte koje zaista vredi posetiti jer na svetu postoji malo mesta na kojima Bahov preludij ili fuga tako maestralno zvuče kao u Velikoj crkvi u malom holandskom Harlemu. (Novosti; Ž. Dulić)