Popularni voditelj gastro-travel serijala “Bez rezervacije” i “Parts Unknown” Entoni Burden daje pet saveta kojima ćete vaše putovanje učiniti uspešnijim.

– Odlična knjiga može odlično da vas “ubaci” u destinaciju
“Volim knjige čija se radnja događa u zemlji u koju putujem. Atmosfera iz knjige vas može “ubaciti” u način života, običaje ili istoriju neke zemlje. Npr. kada sam u Vijetnamu čitam Grejema Grina, kada sam u Kongu čitam “Srca tame” Džozefa Konrada.

– Posetite centralnu gradsku pijacu
“Pravu sliku o nekom gradu dobićete ako posetite pijacu. Uz to srešćete puno ljudi koji će na vama isprobati jezik koji “svi” govore na svetu – loš engleski. Što se ranije probudite i pojavite na pijaci – to vas čeka više stvari da vidite.”

– Lokalni “food bloger” može da bude od velike pomoći
“Uvek postoji neki bloger koji je opsednut najbizarnijim štandom sa hranom u gradu. Obavezno istražite lokalnu blog scenu ili čak budite toliko hrabri i upoznajte lokalnog blogera”.

– Činite “namerne” greške
“Strogo držanje rasporeda putovanja može biti katastrofalno. Nikada nećete pronaći savršeno jelo ako ne rizikujete da pojedete neko užasno jelo.”

– Polako sa vremenom
“Vredi li čekati tri sata u redu za Ajfelovu kulu, kada ta tri sata možete da provedete u nekom kafeu i tako upijate svakodnevni život? Zapitajte se to ili slično pitanje, pogotovo u trenucima kada krenete kući i shvatite da niste videli ili probali dovoljno – svega!” (B92)