Američki magazin “National Geographic” uvrstio je Sarajevo, kao jednu od must-see destinacija u 2014. godini. Sarajevo je jedno od 20 destinacija za koje čuveni magazin smatra da se mora posetiti naredne godine.

Pored Sarajeva, na listi su se našli i Džon Muir Vej u Škotskoj, nacionalni park Nahani u Kanadi, Put kakaa u Ekvadoru, Lihtenštajn, visoravan Bolaven u Laosu, ostrva Deravan u Indoneziji, nacionalni park Ningve u Ruandi, Apulija u Italiji i mnogi drugi.

Američki magazin je Sarajevo nazvao balkanskim urbanim feniksom, a novinar Aleks Krevar o glavnog gradu BiH piše:

“Savetnici Franca Ferdinanda su ga molili da ne ide u Sarajevo. On ih nije poslušao. Poput mnogih pre i posle njega, austrougarski nadvojvoda pogrešno je procenio tamošnju regiju i njene ljude. Pucnjevi ispaljeni pre 100 godina – 28. juna 1914. godine – u prestolnici Bosne i Hercegovine uzrokovali su njegovu smrt i zapalili su fitilj za Prvi svetski rat.

Svet se nepovratno promenio tog dana, ali Sarajevo, koje je izdržalo tri razarajuća rata i izgradilo se pod šest nacionalnih zastava u 100 godina, zadržalo je svoj karakter. Miris crne kafe koja se kuva u bakrenim posudama odiše Baščaršijom, bazarom iz vremena Osmanlija. Kujundžije i trgovci ćilimima cenkaju se i šegače na kaldrmi. Secesionističke zgrade, podignute tokom austrougarske vladavine, smeštene su u blizini munara.

Nazvan “najopasnijim gradom na svetu” tokom rata devedesetih godina, Sarajevo je trenutno među jednom od najsigurnijih prestonica u Evropi. Posetioci – koji nisu više samo posleratni znatiželjnici – šetaju prometnim ulicama do istorijskih mesta na kojima se mole muslimani, jevreji i hrišćani. Renomirani Sarajevo Film Festival održava se svakog leta. Turisti i lokalni stanovnici uživaju u planinarskim stazama na okolnim Dinaridima.

Preporod Sarajeva možda najbolje simbolizuje dugo očekivana rekonstrukcija Većnice u kojoj se nalazi nacionalna biblioteka. Uništena, zajedno s još dva miliona knjiga 1992. godine, ova pseudomavarska znamenitost treba svečano da se otvori tokom obeležavanja atentata na Franca Ferdinanda.”


National Geographic saveti za posetu Sarajevu
Kada otići: Proleće, leto i jesen (od aprila do oktobra) su naročito prijatni. U julu, najtoplijem mesecu, prosečne temperature iznose oko 21 stepen. Skijanje je moguće na planini Jahorina, koja je bila jedna od domaćina Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Kako se kretati: Javni prevoz (tramvaji, trojebusi i autobusi), taksi i hodanje su najbolji načini kretanja kroz grad. Autobusi i vozovi povezuju Sarajevo s drugim gradovima u Bosni i Hercegovini. Tokom skijaške sezone, autobusom se može doći iz Sarajeva na Jahorinu.

Gde odsesti: Hotel Bristol, u kojem se nalazi 186 soba, luksuzni je hotel na 12 spratova, a nalazi se samo pet minuta od starog dela grada ako se ide taksijem ili besplatnim hotelskim prevozom. Takođe, u hotelu se nalazi zatvoreni bazen, besplatan podzemni parking i mini frižider s besplatnim pićima u sobama. Hotel Michael je manje luksuzan, ali više šarmantan. Šest običnih soba i dve gostinske ukrašene su starim nameštajem.

Gde jesti i piti: Svepristuna hrana na sarajevskim ulicama je pita. Naziv pite zavisi od toga čime je punjena, pa tako na meniju možete videti burek (pita s mesom i lukom), krompirušu (pita s krompirom) i zeljanicu (pita punjena spanaćem).

Šta kupiti: Kazandžiluk je jedno od najstarijih zanata u Sarajevu, a potiče još iz 1489. godine. Kupite tradicionalne predmete od bakra kao što su posude za kafu, tanjire i čaše u radnjama u uskoj istoimenoj ulici Kazandžiluk.

Kulturološki savet: Ispijanje kafe u Sarajevu se ne radi samo u prolazu. Potražite kafić koji služi tradicionalnu bosansku kafu kuvanu u džezvi uz koju se služi turski slatiš rahat lokum. Zatim se opustite i uživajte, ali nemojte zaboraviti da pitate konobara kako da pravilno promešate kafu i kada treba ubaciti kocku šećera.

Zanimljiva činjenica: Iz Sarajeva, samo oko 20 minuta traje vožnja autobusom do sela Nahorevo, početnog odredišta za penjanje do najvećeg vodopada u BiH, Skakavca. Turistička agencija Green Visions nudi svoje vodiče do planinskog puta i vrha vodopada.

Savet Aleksa Krevara: Iako je planinarenje u okolini Sarajeva, koje je bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984., popularnije svake godine, nagazne mine i dalje predstavljaju razlog za zabrinutost. Potrebno je unajmiti vodiča, poput onih iz Green Visionsa, koji znaju kojim stazama se sme, a kojim ne sme ići.
(National Geograohic / Blic)