Pojedine ulice u svetskim metropolama su drugačije od ostalih. Imaju bolji pogled, bolji stambeni prostor, više prodavnica, uređenije su i sigurnije, pa zbog toga privlače bogate ljude iz celog sveta. Kompanija Wealth X je na osnovu prosečne cene nekretnina napravila popis najskupljih ulica na svetu.

Peta avenija (flickr by David Jones)

Avenija Montanj, Pariz
Nalazi se u kvartu Šanzelize i pravi je raj za bogate ljubitelje visoke mode. Tu se nalaze prodavnice renomiranih brendova Christian Dior, Salvatore Ferragamo, Harry Winston…Ova ulica je jedna od najekskluzivnijih rezidencijalnih naselja na planeti gde je prosečna cena kvadratnog metra 26.000 dolara.

Peta avenija, Njujork
Peta avenija je oduvek bila meta bogatih i slavnih, posebno domovi koji se nalaze između 59. i 65. ulice. Takođe, ovo je mesto na kojem svi dizajneri sveta žele da imaju butik, ali su tu su i Rokfeler centar i Empajer Stejt bilding. Prosečna cena metra kvadratnog je 29.000 dolara.

Ostoženka, Moskva
Ova ulica je centar ruske istorije, luksuznog života i dobre hrane. Najskuplji stan ovde je koštao 48 miliona dolara, a ne zna se kome je prodat. Zanimljivo je da se u ovoj ulici smestio u ruski oligarh Ališer Usmanov.

Romacino Hil, Sardinija
Ovo naselje na prelepom italijanskom ostrvu Sardiniji je od 1960. mamac za milijardere. Prelepo okruženje, netaknuta priroda, ugodna klima, samo su neki od razloga njegove privlačnosti. Nekretnine tu imaju saudijski političar Ahmed Zaki Jamani, ruski oligarh Aleksej Mordašov, kao i kraljevska porodica Katara, a prosečna cena metra kvadratnog iznosi 32.900 dolara.

Šemin de Rut, Ženeva
Većina vila u ovoj ulici ima bazene, predivno uređene vrtove i pogled na obližnje Ženevsko jezero koji oduzima dah. Ovde žive brojne istaknute ličnosti iz Francuske, a cene nekretnina su razumljivo vrtoglavo visoke.

Paterson Hil, Singapur
Paterson Hil je mirno rezidencijalno naselje u blizini kojeg se nalazi Orčard Roud tržni centar poznat po dizajnerskim radnjama i restoranima s Mišelinovim zvezdicama. Svoj dom tu su pronašli suosnivač Fejsbuka Eduardo Saverin i bivša Mis Singapura Rejček Kum.

Bulevar generala De Gola, Kap Ferat
Ovo poluostrvo u Francuskoj nalazi se duž Azurne obale i među najskupljima je na svetu. Većina vila na Bulevaru generala De Gola ima pogled prema pučini, a svoj mir tu je našao najpoznatiji holivudski par Bred Pit i Andželina Žoli. Nekretninu, čije cene se danas penju i do 80.000 dolara po kvadratnom metru, ovde je imao i Čarli Čaplin.

Avenija princeze Grejs, Monako
Poreski raj godinama je omiljena destinacija bogatih i slavnih, a najekskluzivnija ulica je upravo Avenija princeze Grejs. Tu žive Andrea Bočeli, Rodžer Mur, Luis Hamilton, Helena Kristensen…a cena metra kvadratnog iznosi 86.000 dolara.

Kensington Palas Gardens, London
Najpoznatiji stanovnici ove ulice u glavnom gradu Velike Britanije su princ Vilijam i Kejt Midleton. Kvart koji je poznat kao “londonski red milijardera” je veoma miran i omogućava privatnost. Tu se nalaze i brojne svetske ambasade, a vojvodi i vojvotkinji od Kembridža komšije su Roman Abramovič, Lakšmi Mital, Berni Ekleston…Cena metra kvadratnog je neverovatnih 107.000 dolara.

Poloks Pet, Hong Kong
Zaboravite sve što ste do sada pročitali jer je ovo najskuplja ulica na svetu. Locirana na vrhu planine tradicionalno je raj za najbogatije. Odavde se prostire zapanjujući pogled na hongkongšku luku. Za metar kvadratni u ovoj luksuznoj ulici, potrebno je izdvojiti čak 120.000 dolara. (klix.ba)