Svetski vodič “Lonli planet” je objavio turističke preporuke za 2014. godinu. Kotor u Crnoj Gori, našao se na listi deset najboljih gradova za ljubitelje mačaka.

Flickr by sprklg

Kotor se na listi svetskog vodiča “Lonli planet” za 2014. godinu, našao zbog “lepog odnosa lokalnog stanovništva prema mačkama, koje su praktično postale nezvanični simbol grada”.

Ne samo što uživaju u gostoprimstvu i suncu, već je u tom gradu moguće kupiti brojne suvenire u obliku mačke, koje prave lokalni umetnici.

Osim Kotora, “mjau” ljubiteljima se preporučuju još i “Ket kafe” u Tokiju u Japanu, ali i gradovi Amsterdam, Vašington… Kompletnu listu pogledajte OVDE.

Još nekoliko bivših jugoslovenskih republika se našlo u preporukama za putovanja “Lonli planeta”.

Makedonija se preporučuje zbog grada Skoplja i Ohridskog jezera, turistima se preporučuju ski centar Mavrovo, antičko naselje Stobi, grad Berovo, stari grad Kratovo i region Tikveša u kome se nalaze vinarije.

Svoje mesto među preporukama našla je i Bosna i Hercegovina i to na listi 10 zemalja koje treba obići kao deo obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata.

Među najprimamljivijim avanturističkim atrakcijama je Grčka i plivanje kod Sporada, a grupa od oko 20 ostrva primamljiva je zbog mira i lepote Egejskog mora, ali i zbog podvodnog parka. Grčka se nalazi i na listi 10 najisplativijih destinacija.

Smeštaj u Hrvatskoj je takođe na “top ten” listi i to onoj koja se odnosi na mesta u kojima se turisti osećaju kao kod kuće zahvaljujući gostoprimstvu domaćina. (Mondo)