Neka od najlepših mesta na svetu polako nestaju, a prema mišljenju naučnika, razlog za to su klimatske promene.

Tibet (Foto: Göran (Kartläsarn)/Flickr)

Predstavljamo vam deset mesta kojima preti opasnost da se promene ili čak iščeznu.

Uskršnje ostrvo
Uskršnje ostrvo, poznato po moai skulpturama, u poslednje vreme je ugroženo. Zašto? Previše gradnje, previše ljudi, previše lošeg ponašanja… Sve to ugrožava ovo senzacionalno mesto.

Antarktik
Ova veličanstvena prirodna lepota ugrožena je zbog topljenja leda i snega. Iako je reč o dugotrajnom procesu, promene su već vidljive.

Maču Pikču
Ovo prelepo mesto žele da vide svi i u tome je problem. Previše turista, ali i potrebna infrastruktura, polako ali sigurno uništavaju ovo veličanstveno mesto koje je čovečanstvo nasledilo.

Kilimandžaro
Retko koje mesto na svetu privlači toliko pažnje kao Kilimandžaro. Taj najviši vrh u Africi ugrožavaju klimatske promene i topljenje snega. Iako se to neće dogoditi brzo, jasno je da njegova budućnost nije svetla.

Veliki koralni greben
Australijski Veliki koralni greben jedna je od najlepših ronilačkih destinacija, ali ugrožava ga rast temperature okeana, zagađenje vode i ribolov. Promene su, nažalost, već vidljive.

Kulebra
Ovo ostrvce na istočnoj obali Portorika je pravi raj na zemlji pa ne čudi što privlači mnogo turista. Ipak, uz turiste ide i potreban smeštaj, pa izgradnja ne prestaje. I upravo zbog toga Kulebra je ugrožena.

Mrtvo more
Preterano iskorišćavanje reke Jordan, glavne pritoke Mrtvog mora, traje već decenijama i dovelo je do opadanja nivoa vode u moru za gotovo metar godišnje. Da li će to moći da se zaustavi?

Tadž Mahal
Ovaj najpoznatiji mauzolej na svetu je omiljena turistička destinacija mnogih. Ipak, masovni turizam i zagađivanje okoline i neprofesionalna restauracija mogli bi oštetiti predivni Tadž Mahal.

Venecija
Iako vodeni kanali doprinose romantičnoj atmosferi Venecije, upravo voda ugrožava ovo bajkovito mesto. Venecija tone već godinama…

Tibet
Za ugroženost Tibeta odgovorna je politika, odnosno kineska vlast. Kinezi ugrožavaju tibetansku tradiciju i kulturu i nepovratno uništavaju neke lepote. (tportal.hr)