Na najlepšim trgovima u Beču božićni vašari biće otvoreni od 16. novembra do katoličkog Božića, 25. decembra. Prava predbožićna atmosfera oseća se u vazduhu, miris punča i božićnih kolačića omamljuje Bečlije i njihove goste.

Advent u Beču (foto: Gerhard Fally)

Tokom tradicionalnog bečkog adventa trg ispred gradske Skupštine biće pretvoren u svetleću zemlju čuda. Oko 150 prodajnih štandova izložiće božićne poklone, nakit za jelke, slatkiše i tople napitke. Drveće koje okružuje Skupštinu grada biće svečano ukrašeno i sijaće u moru ukrasnih svetiljki. Najviše ponuda će biti za najmlađe posetioce vašara.

Ne tako daleko odatle nalazi se božićno selo na trgu Marije Terezije (od 20. novembra) između Muzeja istorije umetnosti i Prirodnjačkog muzeja. Ovde će tokom adventa biti postavljeno 60 štandova sa tradicionalnim umetničkim rukotvorinama i originalnim idejama za poklone. Takođe, romantično selo kod Opšte bolnice AKH je omiljeno sastajalište tokom adventa, pre svega za mlađu publiku.

Još jedan tradicionalni božićni vašar u centru Beča je vašar na trgu Frejung (od 22. novembra), koji još datira od 1772. godine. Tamo su u ponudi najviše zanatlijski proizvodi, dekoracije od stakla i keramike. Od 16.00 na trgu će svakodnevno odzvanjati svečana adventska muzika. Nekoliko koraka dalje na vašaru Am Hof (od 8. novembra) takođe se mogu kupiti tradicionalni umetnički, ručno rađeni proizvodi.

Božićni vašar ispred dvorca Šenbrun (od 23. novembra) nudi romantiku ispred grandiozne carske kulise a posle Božića se pretvara u novogodišnji vašar. Na ovom vašaru su osim brojnih štandova za posetioce pripremljeni i božićni koncerti i obiman dečji program uključujući božićnu radionicu. Takođe u carskom ambijentu održava se i božićni vašar ispred dvorca Belvedere (od 22. novembra)

Božićni vašar sa obimnim programom za decu sprema se na trgu ispred Karlove crkve (od 22. novembra).

Na božićnom vašaru na trgu Špitelberg (od 15. novembra) u idiličnim malim ulicama nalaze se takođe brojni štandovi sa rukotvorinama ali i brojni kulinarski specijaliteti kao pokloni.

Ispred bečkog Velikog točka (od 16. novembra) takođe se održava božićni vašar. Sve do 6. januara ovde se priređuju brojni muzički nastupi, zabavni program i specijalne vožnje za decu. Ove godine prvi put će biti otvoren i božićni vašar na trgu Štefansplac u samom centru Beča, kod katedrale Sv. Stefana (od 16. novembra), gde će biti postavljeno 26 štandova sa najkvalitetnijim austrijskim proizvodima.

Takođe po prvi put, od 29. novembra, sprema se i mali božićni vašar na čuvenoj bečkoj pijaci Našmarkt. (danubeogradu.rs)