Zima koja polako dolazi u mnogima budi setu koju je, čak i prema rezultatima naučnih istraživanja, najlakše odagnati kockicom čokolade. Ako volite ovaj slatkiš do te mere da ste zbog njega spremni da krenete na put, postoje mesta koja nikako ne bi trebalo da zaobiđete.

Saher torta (foto: flickr by basheertome)

Maison Cailler, Broc, Švajcarska
Ova fabrika i muzej čokolade koja je ujedno i najstariji švajcarski čokoladni brend smestila se u mestu Broc gde je Cailler pokrenuo proizvodnju još davne 1898. Najpre pogledajte i proučite kako se čokolada pravi, a zatim se prepustite zadovoljenju svojih čula veličanstvenim primercima u sobi za degustacije. Za posetu treba izdvojiti najmanje sat i po vremena, a kada zadovoljite svoje čokoladne zahteve, možete istražiti i obližnje pešačke i planinarske staze ili prošetati obalom jezera Grijer.

Magnolia, Njujork
Mala i lepa pekara u stilu 50-ih godina prošlog veka postala je globalno popularna jer su likovi iz TV serije “Seks i grad” ovde zadovoljavali svoje slatke požude. Osim baršunastih čokoladnih kolača u papirnatim čašicama, pekara nudi primamljive šarene kolačiće, puding od banana, keks, jedinstvene torte od sira i američki brauniz. Posetioci tvrde da je pun pogodak nemački čokoladni kolač. Magnolia ima četiri ispostave, uključujući i najpoznatiju u Bleker ulici, viđenu u popularnoj seriji.

Torta saher, Beč
Čokoladna sunđerasta torta tanko oplemenjena pekmezom od marelica sa tamnom čokoladnom glazurom na vrhu, ime je dobila po svom tvorcu Francu Saheru koji je osmislio 1832. Dezert je osmislio kako bi zadivio svog poslodavca grofa Meterniha a legenda kaže da je tada bio tek kuvarski šegrt. Slavu je ovoj torti doneo autorov sin Edvard koji je otvorio bečki hotel Saher. Znalci tvrde da se originalna saherica u Beču mora jesti sa pavlakom uz šoljicu kafe ili čašu šampanjca.

Vruća čokolada, Torino
U italijanskoj prestonici čokolade svakako naručite “cioccolato caldo”. Ovaj zimski robusni napitak poslužuje se vrlo gust, topao i gorkast sa malo šlaga na vrhu. U Torinu je specijalitet i rastopljena čokolada sa espresom, ali i “giandujotti”, jedinstveni bomboni od čokolade i kreme od lešnika. Ako želite da doživite pravu vrednost za novac, posetite Torino u februaru, jer se tokom festivala čokolade sa kupljenim “Choco-Passom” mogu dobiti popusti na poslastice širom grada.

Čuro, Madrid
Malo je institucija koje mogu bolje opisati madridsku insomniju od popularnih čokolaterija koje se u u lokalnom slengu nazivaju “churrerías”, a uglavnom se posećuju od četiri ujutro do doručka. Njihov zaštitni znak je “čuro”, dugačak vafl od prženog testa koji se umače u gustu vruću čokoladu. Posetite i kultnu čokolateriju “San Ginés”, otvorenu 1894. koja je u centru grada i radi celu noć. (tportal.hr)