Trenutak kada vas prilikom spuštanja sedište ispred vas udari u kolena, proglašeno je za najčešći uzrok provale besa tokom avionskog leta, a izgleda da bi se većina ljudi odrekla mogućnosti da se udobno zavali u sedište, nego da ugrozi putnika iza sebe, pokazalo je jedno istraživanje.

Rezultati ankete koju je sproveo Skyscanner i u kome je učestvovalo 1.000 putnika, pokazalo je da devet od deset putnika želi da se ukinu “zavaljena” sedišta ili da se barem uvedu neka ograničenja na kratkim letovima

Istraživanje je takođe pokazalo da su mlađe žene mnogo pažljivije od muškaraca kada je u pitanju spuštanje sedišta i da vode računa o putnicima koji sede iza njih.

“Ovakvi rezultati mogu se delimičmo objasniti činjenicom da uopšteno postoje dve vrste putnika, takozvane “altruistične duše” koje vode računa o ostalima i “sebični egoisti” koji će samo gledati da sebi osiguraju što veći komfor, bez obzira na to da li će u svojoj nameri nekoga da ugroze”, kaže doktorka Beki Spelman, psihološkinja koja je bila uključena u analizu dobijenih rezultata.

Rezultati su pokazali, da ukoliko postoji mogućnost obarajućih sedišta, 70% putnika je reklo da bi se ponašali sebično i da bi spustili sedište ukoliko bi sedeli ispred trudnice. Čak 80% ispitanih je reklo da ne bi preterano o tome vodilo računa ukoliko bi iza njih sedeo neko ko je slab, bolestan ili star.

Najviše “altrusitičkih duša” koje bi vodile računa o tome ko sedi iza njih je pronađeno kod žena u uzrastu od 18. do 24. godine. Muškarci preko 35 godina su se pokazali kao najsebičniji i najmanje saosećajni.

Skoro trećina ispitanih reklo je da je iskusilo veliku neprijatnost za vreme leta zbog spuštanja sedišta. Nezavisno istraživanje koje je obuhvatilo kabinsko osoblje je otkrilo da je 60% internacionalne posade u avionu bilo svedok rasprave ili svađe putnika zbog obarajućih sedišta.

Čitaoci “Telegrafa” seu u jednoj sličnoj anketi iskazali različito mišljenje o ovom problemu, pa je bilo onih koji su izjavili da nikada ne obaraju sedište bez obzira na to koliko je let dugačak i da to isto očekuju i od onih koji sede ispred njih i da je obaranje sedišta bez upozorenja izuzetno nepristojno.

Međutim, ima i onih koji, zbog čestog putovanja i dugačkih letova imaju potrebu da spavaju i da je vrlo ružno kada osoba iza vas gura sedište napred ii namerno pokušava da ometa putnika ispred.

Kakva su vaša iskustva? Da li bi trebalo ukinuti obarajuća sedišta u avionu? (telegraph.co.uk)