Beskrajni svet divljih životinja nudi brojne mogućnosti za fotografisanje. Ne morate da budete profesionalac da biste uživali u takvim aktivnostima. Predstavljamo vam 10 idealnih destinacija za foto safari.

Denali (flickr by DenaliNPS)

Nacionalni park Denali, Aljaska, SAD
Denali se prostire na 24.500 kvadratnih kilometara i dom je za veliki broj životinjskih vrsta. Ipak, najpoznatiji je po koloniji od 2.000 losova. Jesen je idealno vreme za fotografisanje ovih divnih životinja, jer su rogovi kod mužjaka u potpunosti razvijeni, a krzna ženki izrazito sjajna.

Okavango delta, Bocvana
Močvarno tle Okavango delte privlači ogromnu populaciju lavova. Ovi predatori čak znaju i da plivaju, a penju se i na drveće u potrazi za hladovinom. Turisti najčešće fotografišu lavice sa mladuncima.

Nacionalni park Volcanoes, Ruanda
Zoolog Dajen Fosi proučavala je ponašanje gorila u Volcanoes nacionalnom parku, a u ovim planinama je snimljen i film o njenom životu „Gorile u magli“ (Gorillas in the Mist). Više od polovine svetske populacije planinskih gorila – njih 350 – nalazi se u ovoj oblasti devet vulkana. Sušna sezona od maja do oktobra idealna je za foto safari.

Ostrvo kralja Džordža, Antarktik
Od novembra do marta treba pratiti pingvine na Ostrvu kralja Džordža, koje se nalazi nedaleko od krajnjeg juga Južne Amerike. Takođe, to je i „najtoplije“ doba godine kada temperature dostižu od -1 do 4 stepena Celzijusa. Ovde možete doći brodom, ali i poći na jednodnevni izlet avionom iz Čilea.

Manuel Antonio nacionalni park, Kostarika
Ovde se nalazi veliki broj jedinki majmuna drekavca, poznatog po karakterističnom zovu i majmuna kapucina. Ako budete imali sreće, možete videti i male veveričaste majmune, a ovo je jedno od svega tri mesta na svetu koje naseljavaju. Iako majmune možete videti tokom cele godine, sušna sezona od novembra do aprila je najprijatnija ljudima.

Jeloustoun nacionalni park, Vajoming, SAD
Ponesite što veći objektiv, jer vam se ne isplati da se približavate čuvenom jeloustounskom grizliju. Ovde možete naći i safari ture koje idu već proverenim i bezbednim stazama. Osim medveda, možete fotografisati bizone na ispaši ili elegantne labudove trubače. Najbolji meseci za foto safari su od maja do početka juna.

Galapagos (flickr by Derek Keats)

Galapagos, Ekvador
Džinovske kornjače simbol su Galapagosa. One mogu živeti duže od 100 godina i imati više od 200 kilograma. Od decembra do maja one traže partnere i tada se gnezde na plaži. Ovde možete videti i morske lavove, iguane, plavonoge blune, jarke flamingose i galapagoske pingvine.

Kaikoura, Novi Zeland
Nedaleko od obale Južnog Ostrva, Kaikoura je mesto za ljubitelje najvećih morskih sisara. Ovde su orke, plavi i grbavi kitovi, kao i ulješure. Svakodnevno iz luke polaze brodovi sa turistima koji ih fotografišu, a može se desiti da vam u kadar „uleti“ delfin ili foka.

Pantanal, Brazil
Jedna od najvećih močvara na svetu ima više od 1.000 najživopisnijih vrsta ptica. Osim toga, ovde ćete naći i majmune kapucine, džinovske kapibare, mravojede, jaguare i tapire.

Sipadan, Malezija
Pođite putevima Žaka Kustoa i fotografišite najbogatije morsko stanište na svetu i san svakog ronioca. Na hiljade barakuda, morskih kornjača, riba, ajkula čekićara, raža i bezbrojnih drugih vrsta spremne su za vaš objektiv. (fodors.com / B92)