Aerodrom “Nikola Tesla” realizovao je deo investicionog ciklusa na modernizaciji i proširenju svojih kapaciteta. Nedavno su završeni radovi na proširenju C platforme, a u naredna dva meseca biće završeno postavljanje poslednja dva od ukupno šest novih avio mostova.

Aerodrom Nikola Tesla (foto: beobuild.rs)

Sa ponudom jeftinih letova i nedavnom liberalizacijom viznog režima nastupio je period snažnijeg rasta u broju putnika i letova sa beogradskog aerodroma.

Statistika aerodroma kontinuirano obara rekorde u prometu, a sa više od 2,7 miliona putnika u prvih devet meseci ove godine ulazi u mnogo ozbiljniju regionalnu trku.

Očekuje se da ove godine prestigne aerodrom u Sofiji, pošto je prošle godine premašio kombinovani promet Zagreba i Ljubljane. Sa novim dogovorom između Jat-a i Etihada, tranzitna funkcija i nove linije trebale bi da omoguće stabilan rast i u narednim godinama.

Na tenderu za nabavku novih avio-mostova pobedio je jedan od lidera u ovoj oblasti, renomirani kineski proizvođač CIMC Tianda. Radi se o vrhunskoj tehnologiji, a cena svih šest mostova je 2,2 miliona evra.

Pored ugradnje novih avio-mostova, aerodrom je završio i proširenje platforme C, koja služi za parkiranje vazduhoplova. Nova platforma će značajno povećati postojeći kapacitet.

Nova platforma će biti na usluzi vazduhoplovima od naredne nedelje, a u toku je i izbor izvođača za nastavak sanacije rulne staze A. Izvođač radova na platformi C bio je beogradski “Planum”.

Osim niskogradnje, uskoro počinje i proširenje terminalne zgrade, odnosno rekonstrukcija hodnika C sa pripadajućim čekaonicama, posle čega se ulazi u proceduru za rekonstrukciju hodnika A. Na ovaj način biće uređen veliki deo putničkih komunikacija i čekaonica, dajući potpuno novi utisak i komfor svim korisnicima. Kada se završi modernizacija tih kapaciteta, planovi aerodroma biće fokusirani na veoma značajnu temeljnu obnovu stare zgrade Terminala 1. (Beobuild)