Sa beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” leteće 33 inostrana avio-prevoznika u sezoni zima 2013/2014, na više od 40 destinacija u Evropi, Africi i Bliskom istoku, najavio je Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije, koji je izdao odobrenja.

Zimski red letenja primenjivaće se od 27. oktobra do 29. marta 2014. godine.

Lista stranih kompanija nije konačna, jer se očekuju zahtevi još nekih koje su zainteresovane za srpsko avio tržište.

U odnosu na prethodne zimske sezone letenja, veći broj stranih avio-prevoznika pokazao je interesovanje za učešće na vazduhoplovnom tržištu Srbije. Takođe, avio-prevoznici koji obavljaju saobraćaj u dužem periodu, kao što su Aeroflot, Turkish Airlines i Etihad Airways, značajno su povećali obim saobraćaja, navodi Direktorat.

U redovnom putničkom i kargo avio-saobraćaju naredne letnje sezone učestvovaće 29 kompanija, dok će na osnovu do sada prispelih i odobrenih zahteva, čarter avio-saobraćaj obavljati njih četiri.

Direktorat odobrava zahteve stranih avio-prevoznika za letove sa aerodroma u Srbiji, primenjujući Multilateralni sporazum o zajedničkom evropskom vazduhoplovnom području (ESAA sporazum) za avio ompanije, registrovane u zemljama EU, kao i na osnovu bilateralnih sporazuma o vazdušnom saobraćaju za one koje su registrovane u zemljama izvan EU. (Tanjug)