Kao i svaku ljudsku aktivnost, posebno onu koja obiluje mnogim nepoznanicama, i putovanja su podložna mitovima i potpuno pogrešnim “nepisanim pravilima”. Evo nekoliko zabluda, tek da vam olakšamo planiranje vašeg odmora, odnosno uživanja na nekom mestu gde niste još bili.

1. Uz vodiča ne može zapravo da se upozna odredište, bolje to raditi sam
Za neke je odlazak u stranu zemlju u organizovanim grupama istinska anatema, jer veruju da će je sami mnogo bolje istražiti i doživeti na pravi način. Ali, stvarnost ume da bude potpuno drugačija. Dobar i profesionalno organizovan obilazak može da izvuče maksimum od nove destinacije, a kvalitetan vodič često će vam ukazati na zanimljiva mesta koja biste sami vrlo teško pronašli. Osim toga, vodiči znaju i šta treba zaobići, što je često vrlo važno. Naravno, ovo sve ne važi ako je vodič loš, a vaša moć korišćenja Gugla i želja za temeljnom pripremom neizmerno velika…

2. Last minut letovi su jeftiniji
Čekanje do posljednjeg časa da bi se kupila jeftinija karta jedan je od najvećih putnih mitova zbog kojih se često može izgubiti novac, ali i mesto u avionu. Istina je da znatno jeftiniju kartu možete dobiti u slučaju da kompanija želi da popuni nekoliko preostalih upražnjenih mesta, ali verujte da je češća situacija da karta poskupljuje kako se bliži vreme leta.

3. Engleski se razume u celom svetu
Razvoj globalne ekonomije u kojoj je engleski glavni jezik sporazumevanja sigurno je pomogao njegovom širenju. Ipak, nerazumno je očekivati da ga svi razumeju. Postoji čak ogroman broj poznatih i velikih turističkih destinacija gde svi očekuju da se engleski priča u svakoj kafani, a kada tamo dođete shvatite da to nije slučaj. Zato savet – uvek uoči putovanja naučite nekoliko lokalnih termina, nije na odmet.

4. Džet leg je uzrokovan nedostatkom sna
Svi koji su leteli na duge staze sigurno su iskusili tu nelagodnost izazvanu brzom promenom vremenskih zona. Džet leg je uglavnom vrlo destruktivan, a najčešće se manifestuje osećajem intenzivnog umora. Ipak, nije tačno da ga izaziva pomanjkanje sna tokom leta. To je poremećaj povezan sa biološkim satom koji reguliše apetit, probavu, telesnu temperaturu i pritisak.

5. Na putu mogu da vas opljačkaju
Jedan od uvreženih turističkih mitova je da su strana odredišta najčešće opasnija od kuće, ali stvarnost je uglavnom drugačija – mnoga mesta imaju istu ili čak manju stopu kriminala od mesta koje zovemo dom. Zato ne zaboravite na nužne mere opreza, ali opušteno krenite u istraživanje novih sredina.

6. Stranu valutu je najbolje kupovati kod kuće
Mnogi su uvereni da je pre odlaska u neku od zemalja izvan evrozone najbolje kupiti lokalnu valutu kod kuće. Ipak, iskustvo pokazuje da je u velikom broju slučajeva povoljnije i jednostavnije podići novac na bankomatu u zemlji u koju ste doputovali, ako tu mogućnost dozvoljava banka u kojoj imate račun. Osim toga, proverite koja valuta se najbolje plaća, kako ne biste izgubili na kursnim razlikama. I proverite još jednu stvar, kolika je provizija na bankomatima!

7. Mobilni telefon može da naškodi navigaciji aviona
Upotreba mobilnih telefona na letovima zabranjena je početkom 90-ih, kada se strahovalo da bi oni mogli da poremete pilotske instrumente i da izazovu nesreću. Iako je zabrana i dalje na snazi, istraživanje američke Savezne uprave za civilno vazduhoplovstvo nije moglo da dokaže da upotreba mobilnog telefona zaista može loše da utiče na navigaciju, pa sve više kompanija ukida restriktivne mere kada je u pitanju elektronika koju koriste putnici tokom leta. (TPortal)