Najpoznatije svetsko okupljalište pivopija – bavarski Oktoberfest već se bliži kraju, ali ako vam je taj veličanstveni festival piva i kobasica dosadio ili se nađete na drugom kraju sveta, ne zaboravite da sličnih zabava u oktobru ima i na drugim mestima.

U većini slučajeva pivo i kobasice neće biti jedino što će vas podsetiti na najveću bavarsku zabavu, a uz malo sreće i na kraju sveta veliku kriglu penušavog napitka poslužiće vam plava konobarica u tradicionalnoj nemačkoj nošnji.

Pivo preko okeana
Tako, na primer, u brazilskom gradu Blumenau, bivšoj nemačkoj koloniji, sve osim sambe podseća na Bavarsku. Teško je poverovati da se u unutrašnjosti Južne Amerike nalaze pivopije u alpskim lederhoznama. Međutim, sve je počelo nakon poplave 1983, kada su Nemci počeli organizovati tradicionalnu zabavu po isprobanoj recepturi koja se pretvorila u drugi najveći Oktoberfest na svetu.

I na američkom zapadu slavi se Oktoberfest. Great American Beer Festival u Denveru okuplja predstavnike više od 500 pivnica iz celih SAD. Istovremeno više od 50 hiljada posetilaca ima vrlo težak zadatak da izabere koje im najbolje odgovara između gotovo dve hiljade vrsta.

Na festivalu se predstavljaju i tzv. “kućni proizvođači”, odnosno entuzijasti koji s pivskim ukusima i aromama eksperimentišu u sopstvenom domu. Poznati veliki Oktoberfest održava se i u Sinsinatiju gde živi velika nemačka kolonija, a pivopije se rado okupljaju i u teksaškom Edisonu. Iako ovde nema puno Nemaca, na festivalu se već četvrt veka, uz pivopije, okupljaju i ljubitelji polke.

U Australiji se pivoljupci u oktobru okupljaju u najstarijem i nekada najčuvanijem australijskom zatvoru kako bi uronili u Bitter and Twisted Beer Festival. Organizatori festivala posetiocima pružaju časove pravljenja piva i mnogo muzike i hrane iz svih delova sveta.

I u dalekom Durbanvilu u Južnoj Africi pivopije se poslednjih godina okupljaju u oktobru. Iako nov na festivalskoj sceni Beer Fest posetiocima nudi mogućnost isprobavanja novih pivskih vrsta i zabavu za celu porodicu.

Stari kontinent
Iako je najpoznatiji na svetu, minhenski pivski festival nikako nije najstariji, jer se prvi Freimarkt u Bremenu održao još daleke 1035. Iako hiljadugodišnjak, Freimarkt pruža veselu i opuštenu atmosferu, a celi grad se za vreme festivala pretvara u veliku uličnu zabavu. Festival svake godine poseti oko četiri miliona ljudi, a slavi se 17 dana u drugoj polovini oktobra.

Ljubitelji nemačkih srednjovekovnih provincija izvornu zabavu će pronaći u gradu Bambergu u Gornjoj Frankoniji, bavarskoj pokrajini koja je srce nemačke proizvodnje piva. Ovde se prave stotine vrsta, a samo na jednoj popularnoj pivskoj ulici radi čak pet pivara.

Pivsku kulturu slikovito opisuju mnoga rivalstva, a odličan primer su Keln i Dizeldorf, komšije na obali Rajne.

Njihov glavni spor je da li je bolji kelnski Kölsch ili ponos Dizeldorfa Altbier. Inače, središte Dizeldorfa nazivaju i najvećom pivnicom na svetu, jer na kvadratnom kilometru ima čak 260 pivnica.

Pivo pod šatorima u stilu Oktoberfesta ovih dana se služi i na Folklornom festivalu u Štutgartu, a slavne pivske tradicije, koju žele da obnove, priseća se i Hamburg gde je nekada bilo čak 400 pivnica.

U oktobru se održava i Pint Bokbier Festival u Amsterdamu, savršen za sve koji žele da uživaju u jakom pivu i živoj muzici.

Tzv. “bokbier” nešto je tamnija i teža vrsta piva sa šest do devet odsto alkohola, slična aromatičnim belgijskim i nemačkim penušavim napicima.

Većina holandskih pivnica poput Heinekena ili Amstela za ovu priliku napravi barem po jednu vrstu “bokbiera”, a ako vam dosade holandski ukusi, možete ih uporediti s konkurencijom iz susedne Belgije ili Nemačke. (tportal.hr)