Postoji veliki broj negativnih konotacija kada je reč “turista” u pitanju. Iako je neizbežno da prilikom putovanja u inostranstvo izgledamo i ponašamo se kao autsajder u pojedinim slučajevima, vrlo je lako izbeći bes prema turistima.

Pogledajte neke od načina na koje možete izbeći da “izgledate kao turista”:

1. Sklonite se sa puta
U redu je zastati na trenutak kako bi upili okruženje i napravili par fotografija. Međutim, ukoliko se vi, i vaše društvo, zaustavite na sred užurbanog gradskog trotoara, vrlo lako možete upasti u nevolju. Pronađite mesto sa manje gužve, sedite na klupu u parku ili u neki kafić ako vam je potrebno vreme da se pregrupišete.

2. Obavite istraživanje unapred
Postarajte se da znate kakvo će vreme biti i koja odeća je prikladna u zemlji koju posećujete. Ne želite da budete “taj stranac” koji se našao u sred hladne i kišne noći bez jakne ili ste u šorcu unutar nekog hrama.

3. Sklonite mapu
Ukoliko hodate kroz grad sa vašom glavom dubokom zaronjenom u neki turistički priručnik ili mapu sasvim sigurno će ostaviti utisak da ste turista a možete postati i meta džeparoša a što je najgore, propustićete okolinu kroz koju se krećete. Proučite mape i priručnike pre puta, sačuvajte neke beleške na telefonu i izađite na ulicu i uživajte. Ukoliko se desi da se izgubite, budite diskretni prilikom izvlačenja mape.

4. Naučite jezik
Ne morate da tečno govorite jezik zemlje koju posećujete, ali par glavnih fraza, uljudnih reči kao “molim vas” i “hvala” kao i pozdravi, pomoćiće vam da izgledate manje kao turista.

5. Poštujte lokalne običaje
Određeni protokoli, poput carine, se razlikuju od zemlje do zemlje. Ukoliko se unapred pripremite, znaćete sa čime se stranci najčešće susreću. Nemojte mislite da se neka pravila na vas ne odnose samo zato što ste stranac. Sasvim sigurno ćete privući pažnju na sebe ukoliko naručite kapućino nakon večere u Italiji ili ako jedete levom rukom u Indiji. (Huffington Post)