Kompanija Airbus pozvala je na uspostavljanje novih standarda za udobnije putovanje na dugolinijskim letovima, a predlog podrazumeva širinu sedišta od 45,72 cm kako bi letovi bili komforniji.

Kako se navodi u saopštenju, Airbus je po rezultatima istraživanja o uticaju širine sedišta na udobnost putnika na dugolinijskim letovima, zaključio da bi sedište trebalo da bude široko najmanje 45,72cm.

Airbus zato poziva sve proizvođače u avio-industriji da to postane standard u cilju unapređenja udobnosti putnika.

Inovativno istraživanje sprovedeno je u Londonskom centru za spavanje korišćenjem specijalizovane polisomnografske metode za merenje senzacija tokom spavanja, kao što je merenje moždanih talasa, pomeranja očiju, grudi, abdomena i nogu na izabranoj grupi.

Rezultati su pokazali da je minimalna širina sedišta od 45,72 cm dovela do porasta kvaliteta sna za 53 odsto.

Avio-transport tokom poslednjih 50 godina značajno se promenio, mnogo veći broj putnika leti na dugim linijama, a samo u poslednjih pet godina broj letova od preko 6.000 nautičkih milja (13 i više sati letenja) povećao se za 70 odsto, dok se u narednih 15 godina očekuje da se avio saobraćaj udvostruči.

Šef u Airbus-ovom Odseku za udobnost putnika Kevin Keniston kaže da ukoliko avio-industrija ne zauzme stav sada, rizikuju da ugroze udobnost i produktivnost putnika sve do 2045. i dalje, što znači da će cele generacije putnika biti osuđene da putuju po zastarelim standardima.

Airbus je uvek imao standard za širinu sedišta od minimalnih 45,72 cm na dugolinijskim letovima i uvek je podsticao svoje putnike da biraju najudobnije, dodao je Keniston. (B92)