Bivši pilot, Patrik Smit, otkrio je šta se dešava kada tokom leta povučete vodu u toaletu, da li je i koliko opasno korišćenje mobilnog telefona u avionu, mogu li se otvoriti vrata aviona u letu…

U knjizi “Cockpit Confidential”, ovaj pilot je odgovorio na pitanja koja najčešće muče putnike u toku leta.

Mnogo je polemike u vezi sa tim da li energija koju emituju mobilni telefoni može da ometa elektronski sistem aviona koji bi eventualno mogao da uzrokuje i njegov pad.

“Putnici bi trebalo da znaju da zabrana korišćenja računara, iPod i sličnih uređaja nema veze sa ometanjem elektronskog sistema aviona”, objašnjava Smit. “Vaš računar je deo prtljaga, a prtljag mora da bude odložen kako ne bi ubio nekoga ili se isprečio na putu nekome u slučaju udara ili turbulencije”.

On je objasnio i da bi komunikacija mobilnim telefonom u avionu mogla potencijalno da ometa elektronski sistem i opremu aviona, ali da su za to zaista male šanse, jer je sva oprema posebno dizajnirana i zaštićena od ometanja.

Iako do sada nije bilo slučajeva da je mobilni telefon uticao na bezbednost leta, Smit kaže: “Nikad se ne zna”.

Čak i ako često putujete avionom i već ste navikli na letenje, turbulencija ponekad može da bude uznemirujuća. Pilot naglašava da turbulencija ne znači nikakvu opasnost, da to nije znak da će se avion srušiti, već potpuno normalna stvar prilikom letenja, koja je jednako neprijatna i za posadu.

Kako je napredovala tehnologija i poboljšavali se uslovi putovanja avionom, neke stvari su se promenile čak i u toaletu.

Osamdesetih godina prošlog veka, u toaletima aviona se koristila plava tečnost koja je “odvodila” izmet do skladišta namenjenog za to. Međutim, zbog ove tečnosti avioni su bili teži, pa im je zbog toga bila potrebna i veća količina goriva. Pored toga, postojala je i opasnost da tečnost procuri, što bi za posledicu imalo ispadanje izmeta iznad gradova.

Na sreću, ova tečnost u modernim avionima je zamenjena vakuumom. Tako da, kada povučete vodu u toaletu, ventil se otvara i izmet se kroz odvodni kanal “usisava” u rezervoar određen za to.

Po sletanju aviona, tim ljudi koji se time bavi odlaže otpad iz aviona.

Ako ste se ikada pitali da li je moguće otvoriti vrata aviona tokom leta – Smit kaže da je to nemoguće. “Ne možete da ih otvorite iz jednostavnog razloga što vam pritisak u kabini to neće dozvoliti”. (Mondo)