Kada stignete na dno Čizme, istorija i kultura Napulja i Sicilije ostaju u drugom planu. U prvom su dva aktivna vulkana koja stanovnike juga po filozofiji življenja razlikuju od drugih, a sve se svodi na princip “od danas do sutra”. Druga stvar koja zastrašuje, ali i golica maštu jesu strogi zakoni mafije, koji i dalje dominiraju jugom.

Sicilija je ogromna i u potpunosti je podređena turizmu. Čak i ako poželite da se sklonite sa dugačkih, uređenih plaža i posetite sela gde je sniman legendarni “Kum”, naići ćete na turističke zamke. Ukoliko ste mislili da je Kopola svoje remek-delo posvećeno mafiji snimao u mestu Korleone, prevarili ste se.

Stanovnici tog sela nisu hteli da sarađuju sa čuvenim režiserom ni da bilo kome sa strane otkrivaju svoje mračne tajne, pa je film snimljen u selima Forca D’Agro i Savoka. Zanimljivo je da je do pre par godina turistima bilo omogućeno da se slikaju s kapom koju je Al Paćino nosio u filmu, ali ju je neki “pametni” turista odneo kući.

Mafiju nećete sresti na ulicama, ili je bar nećete primetiti, iako lokalci tvrde da ona i dalje drži celu Siciliju. Ono što nećete izbeći jeste zlokobna Etna, čiji su krater i vrh su uvek obavijeni crnim oblacima. Organizovan obilazak vulkana košta oko 30 evra, a ukoliko želite, žičarom se s 1.900 metara možete prevesti do vrha od 2.500 metara visine. Nakon toga, velikim džipovima se prevozite do mesta odakle se može videti centralni krater Etne. Cena vožnje žičarom i džipom je oko 50 evra.

Cene u letovalištima su šarenolike. Kafu ćete platiti oko jedan evro, sladoled dva, picu osam evra, dok za riblje specijalitete treba izdvojiti oko 13 evra po porciji. Na Siciliji ne propustite Sirakuzu, Taorminu i Kataniju.

U Napulju ne očekujte umivene ulice. Prljavština i bučan narod su ono što je na površini. Iza toga se krije lepotica obavijena misterijom. Pored Palaca Reale i fascinantnih tura kroz podzemlje Napulja, možete obići i čuveno letovalište Kapri, do kog vozi hidrogliser (povratna karta oko 40 evra). Ovaj grad je i idealna destinacija za šoping.

I na kraju, kada više ne osećate noge od razgledanja i kada oči počnu da vas bole od umora, vodite računa da po mraku ne zalutate u mračne kvartove (u koje se ulazi direktno iz centra) i u uličice u kojima je preko dana idilično raširen veš od prozora do prozora. Okršaji napuljske kamore su nepredvidljivi i opasni. Ako tašnu držite čvrsto ispod ruke i otvorite srce, Napulj će vas sigurno kupiti svojim specifičnim šarmom. (24 sata)