Air Serbia, nacionalna aviokompanija Srbije, čije je rebrendiranje iz Jat Airways-a u toku, najavljuje nove destinacije, povećanje broja letova na linijama ka kojima već leti i početak programa zanavljanja flote, zamenom aviona B737-300 letelicama Airbus 319.

Od 26. oktobra, Air Serbia će iz svoje matične luke, beogradskog Aerodroma “Nikola Tesla”, redovno saobraćati ka Abu Dabiju (UAE), Banjaluci (BIH), Bukureštu (Rumunija), Ljubljani (Slovenija) i Pragu (Češka). Takođe, razmatra se uvođenje dodatnih destinacija.

Do juna meseca 2014. Air Serbia će duplirati broj svojih redovnih letova i kapaciteta, a u ponudi će biti 73 hiljade mesta na više od 670 frekvencija sedmično iz Beograda ka 39 destinacija u 30 zemalja sveta.

Planirani red letenja prilagođen je ostvarivanju što boljeg povezivanja letova iz Beograda ka svim destinacijama, dok će najčešći povratni letovi ka Beogradu biti u 7.00, 13.00, 17.00 i 23.00.

U skladu sa interesovanjima putnika, ka najvažnijim i najčešćim poslovnim destinacijama Parizu, Cirihu i Moskvi leteće se dva puta dnevno kako bi putnici iz ovih gradova mogli da se vrate u Beograd istog dana.

Po rečima generalnog direktora Air Serbia-e, Daneta Kondića, osavremenjivanjem nacionalne aviokompanije letelicama A319, proširenjem saobraćajne mreže i usklađivanjem reda letenja preduzimaju se ključni koraci za stvaranje srpske aviokompanije kakva je i potrebna putnicima:

– Naši novi avioni obezbediće visok nivo komfora i usluga u kojima putnici, koji su do sada leteli srpskom aviokompanijom, nisu imali prilike da uživaju tokom leta. Sa nestrpljenjem očekujemo dan kada ćemo moći svojim putnicima da ponudimo potpuno novo iskustvo putovanja avionom. Biće to efikasna flota kada je reč o potrošnji goriva, prilagođena savremenim ekološkim standardima, kojom će se bolje ispunjavati zahtevi naše saobraćajne mreže i poslovanja.

Novi red letenja obezbediće maksimalnu povezanost sa glavnim aerodromima na destinacijama ka kojima Air Serbia leti, uključujući i vazdušnu luku u Abu Dabiju, iz koje novi partneri srpskog avioprevoznika Etihad Airways i Jet Airways imaju redovan saobraćaj ka destinacijama u Indiji, Africi, Kini, Jugoistočnoj Aziji, Australiji i ka gradovima na Bliskom Istoku.

Air Serbia će nastaviti i poboljšati dobru saradnju i partnerstvo sa najvažnijim aviokompanijama Evrope među kojima su Air France, KLM, Alitalia i Airberlin, čime će pred putnicima biti najbolje veze sa glavnim aerdoromima u Parizu, Amsterdamu, Rimu, Berlinu i Dizeldorfu i presedanje na dalje letove ovih aviokompanija ka željenoj destinaciji.

Air Serbia će u saradnji sa Airberlinom ponuditi direktne letove iz Berlina za Čikago.

Šest od osam aviona A319 u Air Serbia-e će doći već ove godine, a svaka letelica će imati konfiguraciju od 128 mesta u putničkoj kabini – osam u sasvim novoj Biznis i 120 u Ekonomskoj klasi. Preostala dva A319 stići će u Air Serbia-u sledeće godine, a razmatra se i nabavka dva veća aviona tipa Airbus A320.

Druga faza u obnovi flote Air Serbia-e biće nabavka novih aviona putem javnog tendera 2016. godine, a tipovi aviona koji su planirani su: Airbus A320NEO, Boeing 737 MAX i Bombаrdier CS300, koji su ekonomski mnogo efikаsniji od dosаdаšnjih tipova vаzduhoplovа, ali su i po ekološkim standardima daleko savremeniji. (Gdestinacija)