Korzika je plaža za ljubavnike, ljubitelje kulture, pešačenja i ronjenja. Kombinuje prostranu obalu sa lepotom planina, dosta aktivnosti za vaše telo, i bogatu razonodu za vaš um.

Isturena iz Mediterana kao neprobojna tvrđava, Korzika je nalik minijaturnom kontinentu, sa neverovatnim geografskim diverzitetom. U samo pola sata, ovaj pejzaž morfira od svetlucajućih zaliva, obalskih gradova i fantastičnih plaža, u oštre vrhove, predivne doline, guste šume i enigmatska sela. Scenografija koja se otvara unutar ostrva stalno će vas mamiti da upotrebite svoj foto aparat.

Iako je Korzika zvanično deo Francuske već preko 200 godina, ona je dosta drugačija od glavnog kopna po svemu, od običaja do kuhinje, jezika i karaktera, i to je samo jedna njena čar.

Uživajući imeđu narandžastih i vatrenih bastiona svoje citadele iz 15. veka i svetlucavih voda zaliva u obliku meseca, Kalvi je bliži prefinjenosti francuske rivijere, nego istorijskoj korzičkoj luci. Palatalne jahte i privatni kruzeri bore se za prostor u ovoj luci, poređani sa avernama i kafeima, dok se visoko iznad vide posmatračke kule grada, sa kojih imate zaista predivni pogled. Kalvi je jedno od najpopularnijih turističkih mesta, a u toku leta je tu najveća gužva.

Cela postavka ne bi mogla biti grandioznija. Slava zapadne obale, primorje grada Porto prostire se na bazi gusto pošumljene doline. U toku letnje sezone, ovo mesto vrvi od ljudi, dok je u toku zime, nalik na grad duhova. Ovo je savršena lokacija za letovanje i odmor, a tu je i UNESCO zaštićena marina ”Reserve Naturelle de Scandola”.

A ovo severoistočno poluostrvo izdvaja se od ostatka Korzike. Dugo je oko 40 km i široko 10 km, Cap Corse liči na veliki prst koji pokazuje prema glavnom kopnu Francuske. Predivna obalska ribarska sela i mala naselja razbacana po brdima, gledaju na kule, uvale i stene. Budite spremni za avanturu ukoliko dolazite ovde, iako je ostrvo dugo samo 40 km, nudi dosta toga što će vas oduševiti. (luxlife.rs)