Posle nacionalnih divova poput američke Delte, British Airways-a ili Air France koji su vazdušnim lukama dominirali pre nekoliko decenija nebom danas vladaju nove kompanije.

Iako većina putnika za njih donedavno nije znala, reč je o kompanijama koje neprestano ulažu u nove avione, osoblje i kvalitet svoje usluge, dok im stara konkurencija iz dana u dan slabi.

Korean Air
Ovu kompaniju mnogi hvale upravo zbog usluge tokom leta u vrlo kvalitetnim avionima. U Korean Air-u je tokom leta besplatno baš sve – od odlične hrane i neograničene količine pića do jastuka i slušalica koje će vam doneti lepe stjuardese. Devojke su pritom odevene u dizajnerske uniforme koje je osmislio Đanfranko Fere.

Etihad Airways
Etihad je verovatno jedan od najsportskijih avio-prevoznika. Kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sponzor je fudbalskog kluba Mančester Siti, Abu Dabi Grand Prija u Formuli 1, prvenstva Abu Dabija u golfu i britanske ragbi lige. Zato u njihovim avionima možete uživati u nizu sportskih priredbi na ekranima od gotovo 60 centimetara. Tu su i prostrana “fletbed” sedišta na kojima i košarkaši mogu da se ispruže.

Air Canada
Ova kompanija ima jednu od najmlađih flota na svetu koju je za duže letove dodatno pojačala Boing 787 avionima, poznatim i kao Dreamliner. Američki novinari cinično dodaju da Air Canada, iako je smeštena u Severnoj Americi, ne gaji tradiciju neljubaznih stjuardesa, ističući da Kanađanke nisu genetski programirane da budu nepristojne. Možda je i zbog toga Air Canada više puta nagrađivana kao najbolji avio-prevoznik u Severnoj Americi.

Turkish Airlines
Verovatno je svima poznato da je Turkish Airlines već treću godinu uzastopno izabran za najboljeg avio-prevoznika u Evropi, čime je s trona definitivno svrgnuo Lufthansu i Swiss. Osim što je po izboru agencije “Skytrax” i glasovima iz 160 zemalja izabran za najbolji u Evropi, Turkish Airlines se našao i među deset najboljih na svetu, verovatno i zbog toga što pokušava da pomiri interese putnika iz svih delova sveta. Tako, recimo, u halal obroku možete uživati uz zabavni sistem na ekranu osetljivom na dodir ili učiti turski na putu do Istanbula.

Virgin America
Američka lou kost kompanija koju poseduje osnivač Virgin Records, Britanac Ričard Brenson, od konkurencije se razlikuje jer svojim putnicima nudi mnogo više. Iako su lou kost kompanije poznate po tome da dodatno naplaćuju sve osim samog leta, Virgin America u ceni karte ima uračunatu hranu, slušalice, jastuk, kožna sedišta i satelitsku TV. Treba li napomenuti da su u Brensonovoj kompaniji stjuardese među najljepšima u branši?!

Emirates
Najveći prevoznik na Bliskom istoku može se pohvaliti ogromnom kolekcijom najnovijih aviona. Kada je kao najveći na svetu Airbus izbacio model A380, Emirates ih je naručio 90. Međutim, potom je usledila i nova narudžbina Boinga 777 kako bi njihov broj povećali na 185. U oba slučaja reč je o najvećoj floti tih vrsta aviona na svetu. Luksuz tokom leta opisuje i podatak da se u njihovim avionima možete čak i istuširati.

Qatar Airways
Najmlađa i najraskošnija svetska flota po mnogima je najbolja na svetu, a s razlogom se hvali uslugom s pet zvezdica. Skoro svi QA avioni mlađi su od četiri godine, a svakog se meseca naručuju novi. (Vesti)