Barselona je grad u kome postoji najveća verovatnoća da budete odžepareni, da vam taksisti naplate više nego što vožnja zaista košta ili da postanete žrtva neke druge prevare, pokazalo je novo istraživanje.

Iako je ovo konkretno istraživanje obuhvatlio samo engleske turiste i neka druga istraživanja su potvrdila da je Barselona grad u kome biste morali da pažljivo čuvate svoje novčanike.

Novo, englesko istraživanje je obuhvatilo oko 2.000 turista i katalonsku prestonicu je smestilo ponovo na vrh gradova u kojima se treba paziti džeparoša i prevaranata, ispred Pariza, Rima i Amsterdama.

Ovo i nije neko preterano iznenađenje, s obzirom da Barselona već određeno vreme ima reputaciju grada kao stvorenog za prevarante raznih vrsta.

To je najočiglednije u najpopularnijoj Ramblas ulici u centru grada, koja je tokom celog dana “otvorena umetnička pozornica” i pravi magnet za hiljade turista koji vrlo često bivaju prevareni.

Gradski metro je takođe jedno od mesta na koje se turistima po dolasku u Barselonu naročito skreće pažnja.

Istraživanje je pokazalo da je skoro 7% britanskih turista koji su putovali u inostrantsvo u poslednje 2 godine, bilo žrtva neke vrste prevare, a pored Barselone kao najrizičnijeg grada, učestali napadi na strane turiste primećeni su i u Parizu ispred muzeja Luvr, kao i u Rimu gde su prevaranti uglavnom bili maloletnici i deca.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni ove sedmice pokazalo je da su Englezina vrhu liste prevarenih turista, sa oko 60 dolara po putovanju, a osim džeparenja jedna od najčešćih prevara jeste plaćanje uvećanih taksi usluga.

Taksisti koriste razne trikove, poput onih da turiste voze dužim putem do hotela, insistiriraju na tome da je hotel zatvoren pa im sugerišu odsedanje u nekom drugom, po pravilu vrlo udaljenom hotelu.

Nisu retki ni meštani koji turiste nagovaraju na fotografisanje, a kasnije žele da im to “zadovoljstvo” i naplate, kao i prodavci falsifikovane robe, kojih poslednjih godina ima sve više. (24 sata)