Ako neko ima odlučnu nameru da provede prijatan i sadržajan odmor, onda svakako treba da se odluči za Zakintos, taj divni zeleni dragulj u plavetnilu Jonskog mora.

Za samo osamdeset minuta leta od Beograda, što je više nego idealno za porodice sa malom decom, ugledaćete beskrajne peščane plaže oivičene palmama i maslinama. A kad stignete u hotel, iznenadiće vas osećaj da ste ovoga puta izabrali baš ono što volite.

Hoteli su mali, udobni, dobro održavani, s gostoljubivim osobljem i raznovrsnom ponudom.

Kao što je već dobro poznato Kon Tiki, po tradiciji, svojim gostima daruje i više od toga. Vodi goste istočnom obalom ostrva na kojoj se može uživati u zelenilu maslina i vinove loze. Obala je načičkana kućama i hotelima s vidljivom mešavinom starih i novih stilova.

Kad se umorite od ove pitomine, prelazite na zapadnu stranu ostrva gde se susrećete sa surovošću prirode i na mah se učini da ste na drugoj planeti. Vozite se gusarskim brodom kojim se snažni talasi poigravaju, a vi gledate nešto nestvarno – sukob mora i kamena.

Prolazite pored litica visokih više desetina metara koje vas zaslepljuju belinom svog kamena. A kad malo spustite pogled, vidite čuvene „plave pećine“. Tu je more stotinama godina dubilo kamen prodirući duboko u njega kao da je pokušavalo da dokaže svoju nadmoć. „Plave“ su zato što more baca svoju senku i tako kamen dobija plavu nijansu.

Kad pomislite da nema više iznenađenja, onda tek dolazi ono najčudnije – plaža Navaro. Nešto što se ne može opisati rečima, pa čak ni slikom. Mora se doživeti taj fascinantni ambijent sa zvucima divljih talasa koji još nisu završili oblikovanje ovog predela. Navaro je šljunkovita plaža okružena liticama snežno belog kamena visokim i do 80 metara, dok je sa jedne strane zapljuskuju talasi tirkiznog mora, uvek uzburkanog. Tu je, nasred plaže, i olupina broda za koju se vezuju razne legende.

Definitivno, na Zakintosu svako može pronaći nešto što će ostaviti poseban utisak i upotpuniti doživljaj nezaboravnog odmora i upoznavanja sa divljinom i lepotom ovog ostrva. (Vera Mićić / danas.rs)