Plaže Punta Kane, popularnog letovališta u Dominikanskoj Republici, poznate su kao utočište za muškarce koji rado plaćaju za trenutke zadovoljstva u zagrljaju zgodnih devojaka, ali poslednjih godina situacija se menja.

Sve više usamljenih žena iz Zapadne Evrope i Amerike pažnju i nežnost pronalazi na karipskim plažama, gde prostitucija čini jednu od najrazvijenijih turističkih usluga.

Zahvaljujući takozvanim “sanki pankijima” – siromašnim crnoputim momcima, izvajanih tela, koji nude zabavu i užitak u intimnim trenucima, uobičajena slika u Dominikanskoj Republici sada je drugačija.

Seks turizam je tako postao jedna od glavnih “turističkih ponuda” Punta Kane, karipskog raja, sa prijatnim domaćinima koji žive od prodaje cigara, ruma i bogatog noćnog života.

Među korisnicama usluga seks turizma mogu se prepoznati žene najrazličitijih dobi, pa tako u plaćenoj intimnosti uživaju slobodne devojke, sredovečne gospođe, ali i dame koje su odavno zašle u sedmu ili osmu deceniju.

U knjizi “Romansa na putovanju”, autorka Žanet Belivo opisuje prirodu seksualnih avantura za kojima na tropskim ostrvima godišnje traga više od pola mliona žena.

“Žene odlaze da pronađu sebe, a onda upoznaju lako uočljive momke koji za malo novca nude svoje telo i pažnju. Ko bi mogao da odoli tako velikodušnoj ponudi”, pita se autorka u svojoj knjizi.

Cene ovih usluga variraju između 20 i 150 dolara, a mnogi zavodnici dobijaju priliku za produženi poslovni angažman. Dugo druženje donosi im markiranu garderobu, skupe satove i druge poklone. Umešniji ljubavnici dobijaju i automobile, stanove, prilike za putovanje…

U nekim slučajevima dolazi i do brakova između mladih ljubavnika i bogatih dama. Kako kažu žitelji ovog mesta, uobičajeno je videti mladiće koji pod ruku vode žene koje im mogu biti bake.

“Najpre su ovakvi parovi izazivali čuđenje, pa i gađenje, a sada je to postalo prihvatljivo. More, sunce i plaža pozivaju da radite ono što vam je volja. Za nekoga je to kupovina ljubavi”, kaže vlasnik lokalnog plažnog bara koji svakodnevno svedoči o sklapanju ljubavnih poslovnih dogovora.

Dominikansku Republiku godišnje poseti oko 4,6 miliona turista, od kojih deo, pored želje da uživa u plažama i divnom vremenu, dolazi i zbog seks turizma.

Iako, naravno, prostitucija nije dozvoljena, lokalna policija uglavnom “žmuri” na ovakve pojave. Zbog nedostatka državne kontrole, momci i devojke koji se u ovoj zemlji dobrovoljno bave najstarijim zanatom na svetu ostaju potpuno nezaštićeni. (Mondo)