Nesebar, grad smešten u bugarskoj oblasti Burgas, često nazivaju “biser Crnog mora” ili “bugarski Dubrovnik”.

Nesebar (flickr by travelbusy.com)

On je jedno od glavnih turističkih mesta na Crnom moru, s mnogo odmarališta, od kojih je najveća i najposećenija Sunčana plaža u severnom delu grada. Osim toga, Nesebar je bogat muzejima i kulturno-istorijskim spomenicima, koji govore o njegovoj istoriji.

Verovatno inspirisane knjigom i filmom “Jedi, moli, voli”, u porastu je broj zahteva za rezervacijama hotelskih soba isključivo za žene. Ovaj trend vodi ka tome da, želeći da udovolje ženama, sve više hotela ima u ponudi ženske spratove i sobe sa više estrogena, odnosno opremljene ženskim magazinima, spravicama za ispravljanje kose i tome slično.

Na primer, “Small Luxury Hotels of the World” beleži porast broja žena koje traže jednokrevetnu sobu ili apartman, naročito u SAD, Velikoj Britaniji, Kini i Australiji. Prošle i pretprošle godine taj porast je iznosio čak 53 procenta. Potražnja za jednokrevetnim sobama u malim luksuznim hotelima u SAD i Velikoj Britaniji u porastu je među solo putnicima oba pola. A Australija je bila sledeća najpopularnija destinacija za solo putnike, ali najveći porast gostiju koji sami putuju primećen je u Hongkongu. Istovremeno, prošle godine Francuska je bila jedina zemlja u kojoj je zabeležen pad broja singl putnica (bilo je čak 6.000 noćenja manje).

Portparol lanca ovih hotela rekao je: “Širom sveta gde imamo hotele, ne samo da je primećen veći broj žena koje same putuju, već se one zadržavaju i duže u hotelu nego što su to činile prethodnih godina. Žene su veliki potencijal za turističku industriju, pa im se u skladu sa tim poklanja sve veća pažnja i izlazi u susret njihovim zahtevima”.

Neki od načina na koje lanac “Small Luxury Hotels of the World” izlazi u susret damama jeste taj da im pomaže da se osećaju bezbednije i opuštenije tako što im stavlja na raspolaganje isključivo “ženske spratove” u “Naumi Hotel” u Singapuru, “Duke’s” u Londonu, “The Chesterfield” u Palm Biču.

U austrijskom “Das Tyrol”, smeštenom u najdužoj trgovačkoj ulici u Beču, postoji takozvani “šoping paket za žene”, a uključuje dva noćenja uz korišćenje saune, kozmetičkih usluga i kupona za šoping u Beču.

U međuvremenu, “Capital Hotel” u Londonu napravio je listu lokalnih restorana i barova koji se preporučuju isključivo solo putnicama, kao i usluge ženskog privatnog vodiča koji pravi društvo gošći tokom posete muzejima, kupovine, obilaska grada… U nekim londonskim hotelima postoji mogućnost korišćenja usluge ženskog šofera. A u “La Maltese Estate” na Santoriniju u ponudi je “mediteransko kulinarsko putovanje” namenjeno isključivo ženama. U hotelu “Punta Islita” u Kostariki, solo putnice imaju mogućnost da učestvuju u lokalnim ženskim umetničkim programima i iz prve ruke uče o običajima i tradiciji ove ruralne zemlje.

U slučaju da se neka od solo putnica oseća usamljeno, hotel “Seminyak” na Baliju ima rešenje – u sobu donose akvarijum sa ribicama kako bi gošća imala – društvo. (Novosti)