La Baneza je grad na severozapadu Španije i deo je pokrajine Castilla i Leon. Od Madrida je udaljen oko 370 kilometara, a od Barselone 820. U ovom gradiću živi 11.000 ljudi, što ga čini jednim od manjih u pokrajini.

La Baneza (Foto: wikipedia.org, Martes Oteroperandones)

La Baneza je najpoznatija po Karnevalu i Motokrosu, koji se svake godine održava na gradskim ulicama.

Mladi u ovom delu Španije leta provode kod kuće, s obzirom na to da je nezaposlenost ove kategorije društva između 30 i 40 posto. Iako ne postoje udruženja koja bi podržala i promovisala njihov aktivizam, dane odmora provode u dobrom raspoloženju i sa dobrim osećajem za organizaciju i druženje.

Posebno je interesantan fenomen zvani peňa (penja – iznajmljena garaža ili manji prostor za zabave).

Svako društvo organizuje svoju penju. Iznajme garažu, kupe hranu i piće, a članovi određene penje naprave majice i bedževe sa imenima i drugim njima bitnim obeležjima.

Obeležavanje praznika Asuncion, koja se smatra zaštitnicom La Baneze, počinje 15. augusta. Kao izgovor za fiestu, mladi svake godine praznik počnu da obelržavaju pet dana pre i nastave pet dana posle zvaničnog datuma.

Svakoga dana u gradu aktivno je više od 100 penja, a uveče se svi okupe u jednoj penji, gdje domaćini prodaju gostima pića po promotivnim cijenama, uz besplatnu hranu. Na taj način, održavaju se dobre prijateljske veze, a fieste potraju do ranih jutarnjih sati.

Tradicionalno piće koje se konzumira na ovim zabavama je Sidra, piće od jabuke specifičnog ukusa, a specifičan je i način na koji se toči. (klix.ba)