Da li vam se dogodilo da na aerodromu čekate nekoga, a informacije o letu na monitorima ne budu na vreme aktuelizovane? Avion, recimo, kasni više od pola sata, a vi podatak o tome dobijate tek desetak minuta pre nego što je trebalo da sleti. I onda predstoji čekanje… Zahvaljujući novim tehnologijama ne treba više da se oslanjate na ono što vam saopštavaju nadležne aerodromske službe.

Naime, već izvesno vreme na internetu postoje sajtovi na kojima je moguće pratiti sve letove civilne avijacije na svetu.

Uz grafički prikaz, kao da zemlju gledate iz satelita, a avion pratite na radaru, dobijate tačnu poziciju i tip letelice, njenu visinu i brzinu, broj leta i rutu koju je preletela.

Od podataka vam samo treba polazni i dolazni aerodrom i kroz pretragu ćete dobiti status leta. Takođe, moguća je pretraga i po nazivu aviokompanije ili broju leta.

Sada su dostupne i aplikacije za sve tipove mobilnih telefona.

Po našoj oceni, odlično funkcioniše aplikacija Flight Aware koja je razvijena za IPhone, IPad, Android i BlackBerry platforme.

Besplatna je za korišćenje, a osim praćenja leta “uživo” omogućava brzu pretragu o promenama vezanim za željenu liniju, kašnjenja ili otkazivanja… Aplikaciju možete skinuti ovde.

Sa takvom aplikacijom izbeći ćete čekanje na aerodromu. Dovoljno je, recimo, da vidite gde se avion nalazi, pa ukoliko vam do aerodroma treba 15-20 minuta vožnje, od kuće krenete kada se uverite da je avion sleteo. (Gdestinacija)