Vlada Srbije i Jat Airways potpisali su juče, 1. avgusta 2013, u beogradskom hotelu Hyatt sa Etihad Airways-om sporazum o strateškom partnerstvu kojim je kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata postala vlasnik 49 odsto kapitala srpske aviokompanije koja će promeniti ime u Air Serbia.

Sporazum su potpisali prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Etihad-a Džejms Hogan, a svečanosti su prisustvovali i premijer Srbije Ivica Dačić i ministar finansija i ekonomije Mlađan Dinkić.

Vlada Srbije će zadržati 51 odsto vlasništva, a kako je ranije najavljeno preuzeće 195 miliona evra dugovanja Jat Airways-a i obavezu da isplati socijalni program za višak radnika.

Etihad će, kako je rekao Hogan, preuzeti upravljanje kompanijom od 1. oktobra, i tog meseca će poleteti i prvi avion sa novim oznakama, a Vučić je najavio da će do kraja godine flota dobiti 10 novih aviona. Planirano je da Etihad uloži 40 miliona dolara u zajedničku kompaniju i obezbedi još 60 miliona evra kroz kreditne linije.

Jat Airways sada ima 1.250 zaposlenih i flotu od 10 aviona tipa “boeing 373-300” i četiri ATR-a 72.

Srpska aviokompanija će s Etihadom, kao strateškim partnerom, imati flotu od 10 novih Erbasovih aviona A319 i četiri ATR 72-500, dok će Boingovi avioni koje Jat sada koristi leteti kod ćerki-firmi kao što je Aeromak u Makedoniji ili na Bliskom istoku. Sa Jat Airways-om u partnerstvo idu i ćerke-firme Jat ketering i Suport i u te firme bi u naredne tri godine Etihad i država Srbija trebalo da ulože po 20 miliona dolara.

Kupovina novih aviona, zapošljavanje pilota i njihova obuka, prve su stvari koje će se uraditi posle potpisivanja sporazum o strateškom partnerstvu dve aviokompanije, najavio je član Upravnog odbora Jat-a Milan Vujačić.

On je precizirao da će biti kupljeno 10 novih aviona i zaposleno oko 50 pilota.

“Jat ima resurs koji se najteže pravi – letačko osoblje. Imamo iskusne pilote koji imaju dozvole za sve aerodrome. Potrebna je njihova doobuka za nove avione, pošto su naši stari 25, pa i 30 godina. Biće otpuštanja viška radnika, ali se ono neće odnositi na letačko osoblje”, kazao je Vujačić.

Za generalnog direktora avio kompanije Air Serbia postavljen je Dane Kondić i on će predvoditi kompaniju nakon kompletiranja regulatornih potvrda, rečeno je danas na potpisivanju sporazuma o strateškom partnerstvu a Etihad airways-om.

Kondić je rođen u Sidneju kao prva generacija iseljenika iz SFRJ. Ima 20 godina iskustva u avio industriji i turizmu. Ima dvojno državljanstvo i govori srpski i engleski jezik. (Gdestinacija)