Cena roming poziva u EU od 1. jula je 24 centa umesto dosadašnih 29 evro centi. Za primljene pozive maksimalna cena biće snižena za jedan cent na 7 evro centi.

Kada je reč o kratkim porukama (SMS), od 1. jula cena će biti dodatno snižena sa 9 na 8 centi, a od sledeće godine usluge rominga biće još niže. Srbija je u martu pokrenula inicijativu pred Evropskom komisijom za snižavanje cena rominga za građane Srbije koji koriste usluge mobilne telefonije u zemljama EU. Ocenjuje se da to neće biti moguće dok Srbija ne postane članica. Sa druge strane, Agencija za elektronske komunikacije Makedonije je nedavno inicirala da se u julu održi sastanak sa predstavnicima Srbije i Crne Gore, na kome će biti reči o mogućnosti smanjenja cena rominga na regionalnom nivou.

Po nedavno objavljenim procenama, u inostranstvu letuje između 800.000 i milion građana Srbije od čega oko 70 % u Grčkoj.

Većina putuje u ovu zemlju autom što znači da prolaze kroz Makedoniju. Nije teško izračunati koliko bi snižavanje cena rominga samo u ovoj zemlji doprinelo da se putnici iz Srbije ne suzdržavaju od telefoniranja ili slanja poruka.

Građani Srbije trenutno plaćaju roming nekoliko puta više nego korisnici u članicama EU. Međutim, teško je utvrditi prosek cena roming usluga domaćih operatera jer se cene razlikuju i od zemlje do zemlje, s tim što se i liste “jeftinijih” i “skupljih” zemalja razlikuju od operatera do operatera u zavisnosti od saradnje sa stranim partnerom.

Cene koje nude ovdašnji operateri građanima Srbije koji koriste njihove usluge u inostranstvu zavise i od toga da li je korisnik pripejd ili postpejd, kao i za koji paket se odlučio.

Informacije se mogu dobiti na internet sajtovima operatera mada je pretraga prilično komplikovana, ali i na internet sajtu Republičke agencije za elektronske komunikacije.

EU je prvi put ograničenja na cene rominga uvela 2007. kako bi korisnici mobilne telefonije plaćali slične cene širom EU. Zatim su 2009. doneti novi propisi koji su omogućili dalje snižavanje cena do jula 2011. Poslanici Evropskog parlamenta 10. maja 2012. su usvojili sporazum koji je omogućio da se od 1. jula te godine ponovo snize cene telefoniranja u romingu unutar EU. (EurActiv)