Palavan je najnovija hit letnja destinacija, barem ako je verovati istraživanju koje je sproveo magazin Travel + Leisure.

Palavan (flickr by life is a long weekend)

Njegovi čitaoci odabrali su deset najboljih ostrva na svetu, a mi vam predstavljamo svako od njih.

1. Palavan, Filipini
Ovaj retko naseljen arhipelag koji čini 1.780 ostrva zauzeo je prvo mesto na listi zbog lepote, bogatog životinjskog i biljnog sveta, kao i divnih plaža. Najbolja među njima je El NIdo, sa koje možete ići na ronjenje i posmatrati tropske ribe uz koralni greben.

2. Borakaj, Filipini
Borakaj je prošle godine bio na prvom mestu, ali i dalje očarava putnike. Ovo ostrvo je nešto manje, lakše dostupno od Palavana i ima bogatiji nočni život. Bela plaža ima najmekši pesak na svetu, dok plaža Puka predstavlja idealno romantično utočište.

3. Maui, Havaji
Maui se redovno nalazi na listama najlepših ostrva, što i nije čudo, ako imamo u vidu da ovde možete posmatrati pejzaže od kojih zastaje dah, prelepe vodopade, uživati u dugim, nepreglednim obalama, poput Napili plaže i gustoj vegetaciji, kao i obići Haleakala vulkan.

4. Santorini, Grčka
Bleštavo bele kuće i plave žaluzine na liticama iznad svetlucavog Egejskog mora – to je Santorini, živopisno grčko ostrvo koje svakako zaslužuje da se nazove jednim od najlepših na svetu. Posetite Perissa plažu prekrivenu crnim vulkanskim peskom ili gledajte zalazak sunca iz sela Oia, jednog od najčešće fotografisanih mesta na svetu.

Santorini

5. Princ Edvard, Kanada
Ovo divno ostrvo okruženo je kobaltno plavim morem, a prekriveno smaragdnim pašnjacima i crvenim peskom. Obavezno posetite plažu Thunder Cove i gde talasi udaraju u obalu boje rđe.

6. Bali, Indonezija
Prelepi pejzaži, plantaže pirinča i drevni hramovi čine Bali idealnom spiritualnom destinacijom ovekovečenom čak i u filmu „Jedi, moli, voli“ (Eat, Pray, Love). Započnite potragu za unutrašnjim mirom na Sanur plaži uz zalazak sunca, a zatim obavezno idite na masažu.

7. Kauai, Havaji
Ovo igralište ljubitelja prirode, prekriveno je planinama sa fantastičnim vodopadima, divnim šumskim stazama i više od 60 plaža. Posetite Poipu i Princeville plaže koje su idealne za uživanje u suncu.

8. Sicilija, Italija
Sicilija je zanimljiva varijacija na temu svega što predstavlja Italiju – ima sopstvenu kulinarsku tradiciju, kombinaciju zapadnjačke i istočnjačke arhitekture i izuzetno bogatu istoriju. Drevne ruševine i vinogradi se prepliću u živopisnim selima koja svakako vredi obići. Pođite iz San Vito Lo Kapo kod Trapanija.

9. Koh Samui, Tajland
Ljubitelji plaža, golfa i dobrog provoda redovno se okupljaju na ovom malom ostrvu koje je nekada bilo naseljeno ribarima. Chaweng plaža sa tirkiznom vodom nudi najbolji noćni život, dok Bophut predstavlja tiho parče raja.

10. Galapagos, Ekvador
Pođite tragom Darvina i posmatrajte praistorijske morske iguane, plavonoge blune i crvene frigate. U Tortuga zalivu možete da ronite i sunčate se pored čuvenih kornjača, morskih lavova i mrkih galebova.