Grčka tokom leta očekuje čak 17 miliona turista, to je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija za Nemce, Britance, Ruse, Čehe, Poljake i Holanđane.

Najprodavanija turistička destinacija u Srbiji i ove je godine Grčka, a čak se i oko 50.000 Turaka odlučilo da leto provede u toj državi.

Obzirom da je među zemljama s najnižim cenama, za Brazilce je odlazak u Grčku “putovanje života”, preneo je Total portal.

Turizam je ključ finansijskog rasta te države i čini 20 odsto bruto domaćeg proizvoda, a protesti u Istanbulu i nemiri u Egiptu idu u prilog grčkom turizmu, a očekuje se da će ova godina biti jedna od najboljih.

Prema podacima Udruženja grčkih turističkih agencija, od januara do kraja maja grčki turizam beleži rast od šest odsto u odnosu na prošlu godinu.

U tom periodu Grčku je posetilo skoro 2,5 miliona turista, oko 200.000 više nego u istom periodu prošle godine, a najveći porast turista beleži ostrvo Mikonos – čak 125,5 odsto.

Daleko iza tog ostrva slede Zakintos sa rastom broja turista od 33,2 odsto, Kefalonija 29,5 odsto, Hanja (na Kritu) 26,3 odsto, Santorini 22,7 odsto, Krf 23,9 odsto, Kos 20,2 odsto i Skijatos 18,3 odsto.

“Grčka se razvija! Uprkos ekonomskim problemima i dalje imamo mnogo atrakcija. Mi smo vrlo sigurna zemlja i ljudi su prijateljski raspoloženi”, rekla je grčka ministarka turizma Olga Kefalojani. (B92)