Granada je grad i centar istoimene provincije u španskoj autonomnoj zajednici Andaluziji, smešten na brežuljcima u podnožju Sijera Nevade, na slivu reka Beiro, Daro i Genil.

Grad je poznat po umetničkim delima, poput maurske palate Alhambre i Almohadijskim ulicama u četvrti Albaisin, te dragocenim istorijskim svedočanstvima. Granadu smatraju najlepšim gradom Andaluzije.

Budući da je neko vreme bila glavni grad muslimanske Španije, u Granadi se nalaze brojni spomenici arapske umetnosti iz 13. veka, među kojima je i UNESCO-va svetska baština u Granadi – Alhambra, Generalife, Medresa u Granadi…

Stari deo grada je opasan bedemima, sa strmim uskim uličicama, i nanizanim kućama.

Oni koji su imali priliku da posete ovaj grad kažu da u Granadi sve zanemarite onog časa kad se popnete na brežuljak iznad grada i ispred sebe ugledate blistavu palatu Alhambra.

Alhambru je napravio Muhamed V. To je prelepa tvrđava sa kulama, palatama i vrtovima, čuvena po boji kamena od kojeg je izgrađena, jer i samo njeno ime u prevodu znači – crvena.

I ona je, kao i većina objekata u Andaluziji, tokom vekova dograđivana u raznim stilovima. Posebno se svojom lepotom izdvaja Dvorana kraljeva, sa divnim lukovima dekorisanim u mavarskom stilu, koja izlazi na najlepši deo tvrđave – Dvorište lavova. I Dvorana staklenih prozora, prestona dvorana nasridskih kalifa, poznata po motivima bojenih pločica asuleha, ostavlja posetioce bez daha.

Tu su i gotska Kraljevska kapela s početka 16. veka koja je mauzolej hrišćanskih vladara Španije i renesansna palata Karla V u unutar zidina Alhambre.

Katedrala Bezgrešnog začeća počela se graditi 1528. godine prema projektima Dijega de Siloe. Palata Kastril je iz 16. veka i u njoj je danas Arheološki muzej Granade.

U Granadi je rođen a potom i ubijen Federiko Garsija Lorka, sigurno najveći španski pesnik. Njegova kuća koja je danas muzej, nalazi se na obodu grada, u veličanstvenom parku koji nosi njegovo ime. U samoj kući sačuvani su svi predmeti, čak i olovke kojima je Lorka ispisivao svoje čuvene stihove.

Stanovnici Granade posebno su ponosni na čist vazduh, obližnju Sijera Nevadu čiji su vrhovi tokom cele godine pod snegom i gde postoje odlični ski-centri, na vodi, jer je Granada jedini grad u Španiji gde je dozvoljeno piti vodu iz gradskog vodovoda.

Nepregledne plantaže narandži, maslina i nara čine prekrasnu sliku koja se retko gde može videti.

Granada je, inače, univerzitetski grad. Univerzitet je osnovan još u 16. veku, ima veliki ugled u svetu, a na njemu postoji čak i katedra za srpski jezik.

Istorija
Granada u prevodu znači nar. Nar se nalazi na gradskom grbu i zastavi.

Zahvaljujući povoljnom odbrambenom položaju okruženom planinama, ali i plodnoj zemlji, ovo mesto je oduvek bilo privlačno. Feničani su oko 500. godine pre nove ere osnovali jedno od svojih kolonijalnih naselja pod imenom Ilibera. Nakon što su Iberijsko poluostrvo osvojili Rimljani, grad Iliberis je postao dio rimske provincije Hispanija. Padom Zapadnog rimskog carstva, gradom su najpre zavladali Vandali, a kasnije je postao delom Vizigotskog kraljevstva. (glassrspske.com, Marijana Miljić)

Usluge i cene
Avionska karta (povratna, sa svim taksama) od 860 €
Noćenje u hotelu s tri zvezdice (s doručkom) od 30 €
Ručak od 12 €
Kafa od 1 €
Ulazak u Lorkin muzej 8 €