Posle burnog 3. jula, vojska Egipta je smenila predsednika Mohameda Morsija, ali je i tokom noći bilo sukoba u Kairu i drugim egipatskim gradovima.

Protesti u Kairu (flickr by S a l e e m – H o m s i)

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preporučilo je građanima Srbije da ne putuju u Egipat, a onim građanima koji se već nalaze u Egiptu da održavaju stalni kontakt sa ambasadom u Kairu, koja im je na raspolaganju 24 sata. Građani Srbije, koji se nalaze u Egiptu, mogu da se obrate ambasadi na brojeve telefona +2022736-5494 i +2022735-4061.

Otpravnik poslova Ambasade Srbije u Kairu Miroslav Mitrović izjavio je da su svi građani Srbije koji su trenutno na odmoru u Egiptu dobro.

Ambasada Srbije u Kairu preporučuje građanima naše zemlje koji su u Egiptu da izbegavaju okupljanja i demonstracije. Preporučuje se visok stepen opreza, ali se dodaju da su poznata letovališta bezbedna. U saopštenju piše:
– Ambasada Srbije posebno vodi računa o situaciji u poznatim egipatskim letovalištima gde borave građani Srbije. Na osnovu informacija koje dobijamo, preporučujemo građanima Srbije koji borave ili nameravaju da borave u Egiptu, turistički ili po nekom drugom osnovu, da izbegavaju okupljanja i demonstracije, čak i kada se odvijaju na miran način, i da izlaske svedu na nužni minimum.

Građanima Srbije se savetuje da se u potpunosti uzdrže od korišćenja kamera i foto-aparata, kao i da izbegavaju korišćenje mobilnih telefona na javnim mestima. Poželjno je da osobe ženskog pola budu u pratnji muškarca.

“U letovalištima na Crvenom moru (Šarm el Šejk, Hurgada, Taba, El Guna) nisu zabeleženi incidenti i nema najava da će ih biti, te je prema do sada dostupnim informacijama boravak za turiste u ovim mestima bezbedan”, piše u saopštenju.

Ipak, avio-transport je jedino preporučeno sredstvo za odlazak na ove destinacije, a i tamo se preporučuje visok stepen opreza. Kako je navedeno, demonstracije su moguće u letovalištima na Mediteranu (Marsa Matruh).

“Sa izbijanjem demonstracija koje su politički motivisane stvoren je i ambijent koji ide na ruku teroristima čija meta mogu da budu posete hrišćanskim znamenitostima u Egiptu, kao što je manastir Sv. Katarine na Sinaju. Zato je potrebno izbegavati posete takvim lokacijama, a iz istih razloga trebalo bi izbegavati i sve izlete lokacijama u dolini Nila (Luksor, Asuan i dr)”, zaključak je Ambasade Srbije u Egiptu.

Po informacija koje Ambasada raspolaže, u Hurgadi je oko 1.500 srpskih turista, a u Šarm el Šeiku oko 90. U Kairu živi četrdesetak naših građana, a u Aleksandriji petnaest. Ambasada je i u stalnom kontaktu sa svim srpskim turoperaterima i turističkim vodičima u Egiptu. (Intertravel)