Tematski parkovi poput Diznilenda širom Azije mogli bi da preuzmu posetioce iz celog sveta, koji su do sada išli u Severnu Ameriku, jer nude integrisana naselja koja sadrže miks kazina, maloprodajnih objekata i objekata kulture.

Diznilend, Kalifornija (flickr by photographerglen)

Očekuje se uskoro i otvaranje najvećeg tematskog parka u Kini, koji će sigurno povećati broj poseta azijskom kontinentu.

Prema analitičarima koji su analizu objavili u studiji “Theme Index 2012”, posećenost u 20 top azijskih tematskih parkova se povećala za blizu šest posto u prošloj godini, posetilo ih je 108,7 miliona osoba.

Iako je izgradnja većine parkova u Tokiju dodatno podstaknuta oporavljanjem nakon cunamija, njihov rast u Aziji je uzrokovan i velikim dodacima postojećim parkovima poput Hong Kong Dizni i Songcheng Park u Hanšu.

Hong Kong Dizni Universal Studios Japan napravili su nezaboravne performanse prošle godine i tako zabeležili rast poseta od 15 posto u odnosu na 2011. godinu.

Očekuje se da će otvaranje Šangaj Diznija 2015. godine privući 10 miliona posetilaca samo u prvoj godini, što će biti znatan napredak u odnosu na parkove u Severnoj Americi, predviđaju analitičari.

Tematski parkovi u Severnoj Americi ostvaruju rast zahvaljujući dodacima poput Zemlje auta u “Disney California Adventureu” i Transformersa u Universal Studijima u Holivudu.

Evropa koja je još u recesiji imala je vrlo malo povećanje poseta.

Od 25 top tematskih parkova na svetu, 12 se nalazi u Kaliforniji i Floiridi, devet u Aziji i četiri u Evropi. (klix.ba)

Posete u 2012. godini:
1. Magic Kingdom, Walt Disney World, Florida, 17,5 miliona
2. Disneyland, California, 15,9 miliona
3. Tokio Disneyland, Tokio, 14,8 miliona
4. Tokio Disney Sea, Tokio, 12,6 miliona
5. Disneyland Paris, Marne-La Vallee, Francuska, 11,2 miliona.