Međunarodni sajam vina “Župa 2013” biće održan 7. i 8. juna u Aleksandrovcu, najavili su organizatori.

U okviru Sajma biće proglašena najbolja vina, uručene nagrade i priznanja, kao i sertifikat hasap (HACCP) za 33 vinara. Na Sajmu će raditi i laboratorija za kontrolu kvaliteta vina i puštena u rad linija za flaširanje vina u podrumu Muzeja vinarstva i vinogradarstva.

Partner Međunarodnog sajma vina je Ohrid, koji će predstaviti svoju turističku ponudu i najbolje vinarije.

Predsednik opštine Aleksandrovac, Dragan Blagojević i predsednik opštine Ohrid, Nikola Bakračeski potpisali su Memorandum o saradnji i partnerstvu između opština Aleksandrovac i Ohrid. Njime su obuhvaćeni odnosi u društvenom, kulturnom, privrednom i turističkom sektoru, ali i partnerski nastup kod EU fondova, asocijacija i institucija.

Tradicija proizvodnje vina u župskom kraju duga je vekovima. Osnivač srpske srednjovekovne države Stefan Nemanja obdario je manastir Studenicu vinogradima, a ktitorskom poveljom iz 1196. godine obavezao mnoge seljake u Župi da za potrebe manastira sade vinograde.

Tri najveća i najslavnija srpska manastira – Studenica, Hilandar i Žiča – kroz čitav srednji vek imali su svoje vinograde u Župi. Ideja o organizovanju Sajma vina u Župi stara je nekoliko decenija, a prva poljoprivredna izložba organizovana je 1899. godine.

Sajam se održava u Hali sportova u Aleksandrovcu, a prateći program u srednjoj školi “Sveti Trifun” i Muzeju vinarstva i vinogradarstva. (Mondo)