Na Internetu se pojavila nova mapa sveta koja pokazuje kako su današnje države izgledale pre 300 miliona godina, kada je postojala samo jedna ogromna kopnena masa.

Mapa superkontinenta Pangea koji je postojao pre 300 miliona godina, tokom era paleozoika i mezozoika, pre nego što je proces tektonike ploča odvojio sastavne kontinente u njihovu trenutnu konfiguraciju, objavljena je na američkom veb sajtu Reddit gde je stekla veliku popularnost.

Prema ovoj neobičnoj karti sveta, Velika Britanija bi se graničila sa Norveškom, istočna obala Sjedinjenih Američkih Država sa severnom Afrikom, dok bi obala Meksičkog zaliva bila tik uz Kubu. Što se pak Srbije tiče, imala bi izlaz na more, tj. na okean.

Fosilni ostaci pokazuju da je pre 300 miliona godina na našoj planeti postojao samo jedan, ogroman kontinent okružen jednim okeanom – Pantalasom.

Koncept superkontinenta Pangea je početkom XX veka predstavio nemački naučnik Alfred Vegener.

Najpre ismejan, njegov rad će tek 1950-ih godina biti priznat.

Proučavajući ivice kontinenata, Vegener je prvi primetio da se one uklapaju jedna u drugu poput slagalice, pa je zaključio da su nekada davno bile spojene.

Džinovski kontinent, koji je nazvao Urkontinent (prakontinent), kasnije se raspao na nekoliko delova u procesu razmicanja kontinenata koji je započeo pre oko 200 miliona godina.

Brojni korisnici Interneta su se pitali kako bi bilo živeti na tom velikom kontinentu.

“Brazil je bio bez izlaza na more?! Drago mi je što smo se razdvojili”, prokomentarisao je jedan ljubitelj geografije nakon što je primetio da bi ova latinoamerička zemlja bila “zatvorena” Nigerijom i Namibijom.

Mnogima je, pak, bilo teško da dokuče da nije bilo kopna na drugoj strani planete. (Mondo)